prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

#ToNijeLjubav

Program #ToNijeLjubav dio je preventivnih programa u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar i obuhvaća prevenciju elektroničkog nasilja u vezama mladih.

Podizanje svijesti o nasilju u vezama te važnosti kvalitetnih i ravnopravnih odnosa među mladima uvijek je aktualna tema u radu s mladima. Razgovori o ovim temama su prilika za razgovor o kreiranju i provedbi kvalitetnih preventivnih programa kojima suzbijamo različite oblike nasilja.

Ove godine škola sudjeluje u projektu #ToNijeLjubav čiji je nositelj organizacija CESI. Projekt je financiran od strane Središnjeg ureda za demografiju i mlade. Cilj projekta je prevencija nasilja u partnerskim vezama mladih te razvijanje svijesti o potrebi uklanjanja rodnih stereotipa i ostalih uzroka rodno uvjetovanog nasilja i poticanje provođenja učinkovitih programa koji se bave sprječavanjem nasilja u vezama mladih.

Dio projekta su radionice za nastavnike i nastavnice koji su imale priliku slušati i raspravljati o ovoj problematici i razmotriti načine primjene u školi te čuti primjere dobre prakse. Nakon toga, dvadeset dvoje učenika i učenica je sudjelovalo tijekom ožujka 2023. godine na radionicama vršnjačkih edukatora. Na radionicama su stekli znanja i vještine za primjenu naučenog. Tema prevencije nasilja u vezama mladih je uvijek aktualna. Ove godine prvenstveno su se osvrnuli na elektroničko nasilje u vezama mladih. Radionice su vodile Sanja Cesar i Nataša Bijelić iz organizacije CESI koja je i nositelj ovog vrijednog projekta.

U radionicama su učenici raspravljali o kvalitetnim i štetnim vezama, analizirali što je dobro i što nije, raspravljali o mitovima o vezama i međusobnim odnosima, razmatrali konkretne situacije i moguća ponašanja u određenim situacijama, otkrivali što su i koja su prava u vezama, što je seksting i koliko je prisutan među mladima, kako postaviti granice posebno u elektroničkoj komunikaciji u ljubavnoj vezi, koliko je komunikacija važna te što učiniti i kome se obratiti u slučaju nasilja. Imali su prilike iznijeti svoje stavove, čuti što drugi misle. Istaknuli su da se o ovoj temi premalo govori i da bi se trebalo češće organizirati slične radionice.

Nakon ovog, učenici koji su prošli radionice, imat će prilike okušati se kao vršnjački edukatori te održati radionice u svojim razredima pod vodstvom pedagoginje Ornele Malogorski.