prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

U Noći knjige sudjeluje čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola

Najmasovnija domaća kulturna manifestacija Noć knjige održat će se 23. travnja diljem Hrvatske u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige s čak više od 1150 prijavljenih programa i akcija širom Hrvatske. Ovogodišnja je tema Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena, a zaštitni znak dinosaur Gjuro Nachitanovicz.

U Noći knjige sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica i brojne knjižare, antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice, pa čak i jedan zatvor. Programi će se održavati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.

Noć knjige u parkovima, dvorcima, autobusima, arheološkim lokalitetima, čak i zatvorima.

Na autobusnoj liniji Solin – Split čitat će se Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić, a u zagrebačkoj uspinjači učenici i profesori V. gimnazije interpretirat će Matoševe tekstove uz pratnju glazbenih instrumenata. Učenici i građani družit će se s knjigom na arheološkom lokalitetu Amfiteatar u Saloni, obilazit će kvartovske kladionice i kockarnice kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo njihovom blizinom školi, rješavat će zagonetke u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi te osvajati vrijedne nagrade. U ovogodišnjoj Noći knjige čitat će se na kopnu i na otocima – uz Krk, Rab, Hvar, Korčulu, Mljet, Prvić, Zlarin i druge otoke, prvi put Noći knjige pridružilo se Lastovo.

U brojnim programima sudjelovat će poznati književnici, psiholozi, umjetnici, slikari, glumci, glazbenici i drugi kreativci, a među njima i popularni psiholog Ali Fenwick, Pavao Pavličić, Julijana Matanović, Damir Karakaš, Ivica Ivanišević, Robert Perišić, Arijana Čulina, Igor Beleš, Boris Senker, Enes Kišević, Jasminka Tihi-Stepanić, Zlatko Gall, Stipe Božić, Aleksandar Stanković, Anđa Marić, Robert Kurbaša, Korado Korlević, Ljubica Uvodić-Vranić, Zoran Vakula i dr.

U Zagrebu poznate pripovjedačice Josipa Šiklić, Iva Silla i Gornjogradske coprnice organiziraju prigodne tematske ture, a u Splitu će Božidarka Šćerbe Haupt povesti građane u Šetnju s Markantunom de Dominisom.

Organizacijski odbor Noći knjige 23. travnja od 19 sati u suradnji s Hrvatskim kviz savezom u PriMarius Craft Oaza Tap Roomu priprema pak knjiški pub kviz i druženje uz Skeptike u pubu.

Kao uvod u ovogodišnju spektakularnu Noć knjige 20. travnja na zagrebačkome Zrinjevcu prometovat će Žarkov električni tramvaj ­– ŽET, a najmlađim građanima darovat će se i izdanja nakladnika Naša djeca.

Prodajne akcije

Na Noć knjige i ove će se godine nadovezati maloprodajna akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama diljem Hrvatske, online shopovima nakladnika i online knjižarama s prigodnim akcijskim popustima u trajanju od 23. do 28. travnja 2024. I mnoge će knjižnice omogućiti rasprodaju otpisanih knjiga, povrat građe bez zakasnine ili darovati besplatnu članarinu.

Na HRT-u tjedan posvećen knjizi i apokalipsi

Na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije emitirat će se tri specijalne emisije o temi apokalipse u kojima gostuju filozof Srećko Horvat, meteorologinja i klimatologinja Lidija Srnec i profesor na Fakultetu političkih znanosti Robert Mikac, a cijeli će tjedan na HRT-u biti posvećen knjizi s premijernim prikazivanjem dokumentarca o Antunu Šoljanu, filmskim maratonom o apokalipsi i drugim prigodnim sadržajima.

Noć knjige i u znaku humanitarnih akcija

Noć knjige i ove godine ima humanitarni karakter – nastavlja se akcija pomoći ukrajinskim nakladnicima otkupom knjiga koje se distribuiraju narodnim knjižnicama. Prihod od kupnje specijalnih majica i torbi s motivima Noći knjige u Lumer shopu bit će doniran splitskoj Udruzi MoSt, dok donacijom knjiga Dnevnoj bolnici za ovisnost o kockanju i Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež organizatori žele skrenuti pozornost na sve veći društveni problem – ovisnost o kockanju.

Svečano otvorenje 23. travnja u podne u NSK s najnovijim rezultatima čitalačkih navika Hrvata

Na svečanome otvorenju Noći knjige u utorak 23. travnja u 12 sati u NSK bit će predstavljeni rezultati najnovijeg istraživanja čitalačkih navika u Hrvatskoj.

Na otvorenju će sudjelovati ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, glavna ravnateljica NSK prof. dr. sc. Ivanka Stričević, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore Slavko Kozina i Tamara Kraus iz agencije KARIKA koja nedostaje, a bit će proglašeni i rezultati literarnog natječaja koji je pod nazivom Svijet kao začarana šuma u osnovnim i srednjim školama provela Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Pridružite se ovogodišnjoj Noći knjige!

Noć knjige održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore, a medijski su pokrovitelji manifestacije Hrvatska radiotelevizija, 24 sata, Večernji list i Vida TV.

Organizatori Noći knjige Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreb, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara zahvaljuju svima koji su poduprli manifestaciju te pozivaju sve građane da 23. travnja pronađu program za sebe i pridruže se slavlju knjige i čitanja.