prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

U Novi Vinodolski po nova znanja za pružanje prve pomoći

Zbog potrebe osposobljavanja što većeg broja učenika u pružanju prve pomoći i velikog interesa koji je ovaj vid zdravstvenog odgoja pobudio kod djece, njihovih roditelja i nastavnika, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb svake godine realizira program drugog stupnja obuke u domu Gradskog društva Crvenog križa i to u Villi Rustica u Novom Vinodolskom. Učenici Industrijske strojarske škole (ISŠ) već tradicionalno sudionici su osposobljavanja za pružanje prve pomoći.

Učenici 2. c, 2. g, 3. c i 3. e razreda škole: David Ranić, Leon Lovrečić, Katarina Škaro, Lea Bošnjak, Ana Kovačić, Enzo Regvat, Viktor Stjepanović, Lana Jakirčević, Luka Đurić, Fran Božić Jokić, Juraj Blaić i Leon Marinčić od 28. do 30. studenog 2022. godine učili su o tome kako procijeniti zatečenu situaciju na mjestu nesreće i kako postupati s osobom bez svijesti. Učenici su se upoznali i s postupcima zbrinjavanja otvorenih ozljeda kao i ozljeda kostiju i zglobova, a naučili su i da je prva pomoć skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska hitne medicinske pomoći. Prva pomoć podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastojimo sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.

U Novom Vinodolskom učenici su naučili da je pružatelj prve pomoći osoba koja poduzima određene postupke radi pomoći ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi pazeći pritom na svoju sigurnost i sigurnost svih sudionika, ne izazivajući dodatnu štetu. Učenici su osvijestili da su ciljevi prve pomoći:

  • spašavanje života
  • sprječavanje nastanka komplikacija i invaliditeta
  • skraćivanje vremena liječenja i oporavka.

Raspored obuke bio je vrlo sadržajan, no školskom timu ostalo je dovoljno vremena za druženje s vršnjacima iz drugih srednjih škola tako da je ukupni dojam ove izvanučioničke nastave iznimno pozitivan što potvrđuje i nastavnik Mate Sabol koji je bio u pratnji dvanaestoro učenika škole. Uspješna edukacija ISŠ tima u pružanju prve pomoći, provedena već peti put, pokazuje da se korisna i hvalevrijedna tradicija nastavlja.

Poznavanjem i pravilnom primjenom postupaka prve pomoći doprinosi se sigurnosti i osnaživanju pojedinaca i zajednice za lakše prevladavanje štetnih posljedica nesreća i bolesti.

Kontinuiranom edukacijom nastoji se osposobiti što veći broj učenika za pružanje prve pomoći u svim situacijama nastanka ozljeda i naglo nastupajućih bolesti. Poticanjem svakog pojedinca na pomoć i samopomoć,  pomažemo u izgradnji sigurnijih i zdravijih zajednica.