prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

„U potrazi za Ivanom“

U Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ u srijedu, 29. svibnja 2024., održan je program pod nazivom „U potrazi za Ivanom“. Sastojao se od tematskih dramskih izvedbi, recitacija, monologa, pjesama i plesova u kojima su učenici oživjeli junake iz priča.

Dan Osnovne škole braće Radića Pakrac ove godine bio je posvećen Ivani Brlić-Mažuranić. Naime, ove se godine obilježava 150. obljetnica rođenja naše spisateljice te su učenici i učitelji područnih škola i matične ustanove pripremili program koji je bio posvećen upravo njoj u čast.

Na pozornici su se izmjenjivali narator Fran Bralo i Lea Tome, koja je utjelovila Ivanu Brlić-Mažuranić. Priredbom je predstavljen Ivanin put od Ogulina do Karlovca, zatim od Zagreba pa sve do Slavonskog Broda – u koji se Ivana preselila nakon udaje za Vatroslava Brlića. Prošetali smo tako kroz priču o danas svjetski poznatom malom postolarskom šegrtu Hlapiću, Šumu Striborovu, Regoča, priču o ribaru Palunku i njegovoj ženi te priču o Jaglencu i sestrici Rutvici. Program je završio pjesmom Ljubav sve pozlati Petra Graše koju je izveo školski bend pod vodstvom učitelja Miroslava Badrova.

Obilježavanje Dana škole započelo je u prijepodnevnim satima, dodjelom priznanja i nagrada uspješnim učenicima i njihovim mentorima za ovogodišnja postignuća na županijskim i državnim natjecanjima te sportskim igrama za učenike nižih i viših razreda kojima su oživljene pomalo zaboravljene igre poput potezanja konopa, skakanja u vreći, gumi-gumi ili nošenja jaja u žlici.

Koordinatorica svečane priredbe Martina Nenadović Lneniček, učiteljica hrvatskoga jezika i književnosti, napisala je konferansu te u suradnji s likovnjacima i voditeljima izvannastavnih aktivnosti priredila gledateljima plovidbu kroz bajkoviti svijet djela hrvatskog Andersena.