prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenica Industrijske strojarske škole Viktorija Bugan nominirana za Nagradu Grada Zagreba „Luka Ritz – nasilje nije hrabrost“

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović primio je nominirane za nagradu “Luka Ritz – nasilje nije hrabrost”. Dvanaest učenika u pratnji nastavnika, ravnatelja i/ili mentora, čije je prijave razmotrio Odbor za javna priznanja, posjetilo je Staru gradsku vijećnicu u četvrtak, 23. rujna 2021. godine, uoči 4. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba.

“Luka Ritz nastradao je kao žrtva nasilja od strane maloljetnih osoba na mostu Slobode – sloboda je nešto što se svi kunemo da želimo zaštiti. Sloboda ne znači da možemo raditi što možemo i hoćemo, sloboda nije pretući svojeg vršnjaka, sloboda svakog čovjeka je ograničena slobodom drugog čovjeka jer i on ima pravo na isto što i mi”, započeo je govor predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović i zahvalio nominiranim učenicima što svojim primjerom ustaju protiv vršnjačkog nasilja i to na razne načine: bilo svojim angažmanom u humanitarnim akcijama, zaštiti ljudskih prava, zaštiti vršnjaka, bilo svojim direktnim uključivanjem u smirivanje napetih situacija koje su mogle eskalirati u nasilje.

ViktrijaViktorija Bugan učenica je 3. g razreda Industrijske strojarske škole (ISŠ), obrazuje se u zanimanju CNC operaterka te su ravnatelj ISŠ-a Nenad Pavlinić, nastavnica Iva Bojčić i voditeljica Praktične nastave Kristinka Lemaić s ponosom bili u Viktorijinoj pratnji na svečanom prijemu u Gradskoj skupštini. Viktorija je učenica strukovne škole u kojoj je učenje temeljeno na radu, no nije zanemaren ni razvoj socijalnih vještina i generičkih kompetencija učenika te ih se poučavamo i kulturnom ophođenju, rješavanju problema i donošenju odluka, kritičkom mišljenju, aktivnom građanstvu i vještinama komuniciranja u svijetu rada. Učenica Viktorija Bugan tijekom fizičkog odvijanja nastave pomaže nastavnicima i stručnim suradnicima u osvješćivanju drugih učenika o tome kako treba težiti školi i društvu bez nasilja. Učenica je uključena u rad Organizacije Status M koja propituje i dekonstruira društvene norme i promovira izgradnju društva nenasilja, inkluzije i rodne ravnopravnosti. Viktorija je sudjelovala u humanitarnim akcijama i obilježavanju Dana sigurnijeg interneta i u okviru međupredmetnih tema Zdravlje i Osobni i socijalni razvoj pohađala je radionice “Oživi me” Zaklade Hrvatska kuća srca. Tijekom odvijanja nastave na daljinu učenica Viktorija Bugan aktivno je pomagala u kreiranju sadržaja službene Facebook stranice ISŠ-a primjenjujući tako suvremene oblike komunikacije i koristila je suvremene izvore znanja. Interakcija između učenice Viktorije Bugan i nastavnice Ive Bojčić, koja uređuje službenu Facebook stranicu ISŠ-a, uspješna je i u vrijeme odvijanja nastave u A modelu. Učenica aktivno komunicira s voditeljicom Praktične nastave Kristinkom Lemaić i sudjeluje u organizaciji i pripremi obilježavanja Dana ružičastih majica. U 2021. godini sudjelovala je u obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja na način da je s drugim učenicima u odjelima Školske radionice izrađivala metalne instalacije s temom borbe protiv vršnjačkog nasilja dio kojih su i metalne majice ukrašene logom škole koji je za ovu posebnu prigodu postao ružičast. Učenici su metalne instalacije iskoristili i kao izložbene panoe za obrasce na kojima su pisali o tome kako mogu pomoći da nasilje prestane, što znači biti dobar prijatelj i koje bi savjete uputili žrtvama nasilja.

Središnji događaj Dana ružičastih majica 2021. bio je webinar u čijoj je pripremi i organizaciji sudjelovala i Viktorija. U webinaru su, osim učenika ISŠ-a, sudjelovali i učenici iz drugih škola. Webinar “Dan ružičastih majica” ISŠ je provela u suradnji s Organizacijom Status M. Nakon dinamičnog webinara koji je uključivao izlaganje predsjednice Organizacije Status M Anamarije Sočo i edukatora Statusa M Stipe Nogala, videosadržaje učenika te kolaboraciju i natjecanje u znanju uz pomoć IKT alata Mentimeter i Kahoot, učenici su mogli:

  • opisati primjere radova učenika s temom borbe protiv vršnjačkog nasilja izrađenih na praktičnoj nastavi i u digitalnom obliku
  • izreći mogućnosti i prednosti povezivanja praktične nastave s nastavom Etike i međupredmetnim temama
  • objasniti pojam i značenje Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja
  • dati primjer dobre prakse obilježavanja Dana ružičastih majica.

Ogulinska Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana organizirala i provela u srijedu, 9. lipnja 2021. godine, treću po redu videokonferenciju učenika “StudentsMeetCRO” na kojoj je Viktorija promovirala e-Knjigu “Povezivanje praktične nastave s temama tolerancije i prevencije nasilja” dostupnu ovdje. Na taj način su učenici diljem Hrvatske mogli vidjeti razne načine na koje učenici i nastavnici ISŠ-a gradeći mentorske odnose pokušavaju ojačati pozitivan razvoj mladih pružajući im potrebne životne vještine kako bi se nosili s izazovima i zahtjevima svakodnevnog života i kako bi upravljali vlastitim životima.

Učenica Viktorija Bugan je sabrana, drži do svog dostojanstva i dostojanstva suučenika i kao takva djeluje vrlo pozitivno na druge učenike. Viktorija je srdačna, otvorena prema drugim ljudima, spremna bezuvjetno pružiti ljudsku pomoć, u svakom trenutku i svakom čovjeku i čini sve učenike i djelatnike ISŠ-a ponosnim svojim kontinuiranim zalaganjem za ljudska prava, toleranciju, slobodu i ravnopravnost među vršnjacima.

Na svečanom prijemu u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović i svi prisutni zapljeskali su svakom nominiranom kandidatu odajući im počast za sve čime su pridonijeli unapređenju kvalitete života svojih vršnjaka i društva općenito.