prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici Ekonomske škole Požega osnovali online trgovinu u Latviji

Četvero učenika Ekonomske škole Požega, učenice 2. a razreda Dragana Relić i Marta Polić-Strinić te učenici Luka Čamak i Lovro Paponja iz 3. h razreda u pratnji dviju profesorica, Ksenije Krizmanić Horvat, profesorice strukovnih predmeta i voditeljice vježbeničkh tvrtki i Jelene Kovačević, profesorice engleskoga jezika i koordinatorice ovoga projekta, proveli su tjedan dana u Rigi u Latviji, na šestoj, ujedno i posljednjoj projektnoj mobilnosti “Yes the Earth” Erasmus+ projekta.

Učenike i nastavnike iz Turske, Rumunjske, Italije i Hrvatske ugostila je Tehnička škola iz grada Ogre koja nudi programe srednjeg strukovnog obrazovanja iz područja šumarstva, drvne tehnologije, elektronike, turizma i ugostiteljskih usluga, prehrambene tehnologije, proizvodnje tekstila, umjetnosti, informatike i administrativnih poslova, a pohađa ju oko 1 500 učenika. Škola je smještena na pet katova te je opremljena suvremenim pomagalima kojima se učenici koriste kako bi unaprijedili i poboljšali učenje.

Tijekom tjedna sudionici su odslušali nekoliko predavanja vezanih uz digitalni marketing, online prodaju i kreiranje online trgovine te su imali priliku vidjeti i saznati od lokalnih poduzetnika kako to izgleda na primjerima iz stvarnog poslovnog svijeta. Sva do sada prikupljena znanja tijekom proteklih mobilnosti vezana uz poduzetništvo, inovacije i razvoj novih proizvoda, marketing i prodaju kao i ekologiju, sudionici su sada primijenili radeći na projektnom zadatku cijeli tjedan. Učenici su u međunarodnim timovima prezentirali virtualne tvrtke koje u svojem sastavu imaju i online trgovine kao jedan od oblika prodaje i distribucije. Prezentirajući svoje projektne zadatke učenici svih timova pokazali su visoku razinu motivacije, stručnog znanja i kreativnosti.

Sudionici su posjetili nekoliko obiteljskih farmi i tvrtki koje se bave ekološkom proizvodnjom i izradom tradicijskog drevnog baltičkog nakita, a u slobodnom su dijelu programa razgledali znamenitosti glavnoga grada i posjetili gradove Jelgava i Sigulda, dvorac Turaida te su imali priliku uživati u ljepoti boja i mirisa u parku rododendrona i zabaviti se u adrenalinskom parku Tarzans kao i u filmskom naselju Cinevilla gdje su vidjeli pravi filmski set, najveći i najpopularniji u Latviji, gdje su se se okušali u glumi.

I na ovoj je mobilnosti naglasak bio na održivom razvoju, poduzetništvu i ekologiji te su sve aktivnosti u radnom dijelu tjedna bile vođene tim principima. U skladu s projektnim zadacima i ciljevima u školskom su dvorištu posađena stabla trešnje. Bio je ovo hvalevrijedan projekt u kojem se učenike educiralo, osnaživalo i inspiriralo kako bi i sami postali inovativni, odvažni i uspješni poduzetnici koji vode računa o održivom razvoju i brinu o zajedničkom domu svih nas, planetu Zemlji.