prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici Ekonomsko-birotehničke škole izradili e-knjigu Gradu na dar

Učenici Ekonomsko-birotehničke škole (EBŠ) već nekoliko godina u svibnju obilježavaju Dan grada Slavonskoga Broda. Tom prigodom javnosti predstavljaju rezultate svoga rada na dvojezičnom multimedijskom projektu Kud plovi ovaj Brod/ So the Vessel Flows (nositelji: generacije učenika 2007. – 2015. i Ivana Opačak, prof. hrvatskoga i engleskog jezika). Projekt, osim  suvremene nastave engleskoga i hrvatskog jezika, promiče ljubav prema zavičaju, slavi ljepote i bogatstva rodnoga grada, promiče zdravo življenje te potrebu za umjetničkim izričajem i njegovanjem vlastitih talenata. 

Učenici 3.b i 3.e razreda EBŠ u travnju ove godine izradili su e-zbirku lirskih pjesama, putopisa i fotografija koja sažima umjetnički dio projektne građe (2007. – 2015.). Iako projekt predstavlja i slavi grad Slavonski Brod, e-knjiga BRODarije Gradu na dar posvećena je rijeci Savi. Subjektivna je procjena autorice ovih redaka kako sve vezano uz taj grad, pa tako i projekt o tom gradu, počinje i završava (s) rijekom, tamo uz rijeku. Tijekom godina rada na projektu Sava se nametnula kao tematska misao vodilja i vezna nit u usustavljivanju projektne građe. 

Povod nastanku e-zbirke bila je potreba da se javno predstave učenici škole koji su tijekom nekoliko godina dali svoj doprinos kako obilježavanju Dana grada Slavonskoga Broda, tako i njegovanju umjetničkoga izričaja u strukovnoj školi. Zbirka predstavlja tek jedan (manji) dio projektne građe. Ovisno o dostupnim materijalnim sredstvima namjera je učenika pripremiti za tisak cjeloviti prikaz projektne građe u godinama koje slijede. E-knjiga je objavljena u tjednu obilježavanja Dana grada Slavonskoga Broda na internetskoj stranici EBŠ a moguće ju je pogledati i na ovoj poveznici.

Promocija knjige održana je na Dan EBŠ u sklopu glazbeno-scenskoga programa i radionice Razglednica Broda koje su priredili kreativni i nadareni učenici škole. Tom su prigodom u predvorju škole izloženi tematski panoi i maketa Tvrđave Brod koje su izradili učenici škole. Glazbeno-scenski program i radionica okupili su učenike svih generacija i svih obrazovnih programa EBŠ te učenike goste iz gotovo svih srednjih te nekoliko osnovnih škola iz grada i županije. Jedan od najmasovnijih (prema riječima ravnatelja) te najveselijih i najzanimljivijih (prema riječima učenika) ikad, program je tako pozvao na zajedništvo koje promiče kreativnost, toleranciju i ljubav prema školi i gradu… na Dan škole, u tjednu obilježavanja Dana grada.