prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici novinari na međunarodnoj ENTER konferenciji

Učenici Osnovne škole kraljice Jelene u okviru aktivnosti Centra izvrsnosti splitsko-dalmatinske županije u području multimedije (CIMAJ) posjetili su drugu međunarodnu znanstveno-stručnu ENTER konferenciju. Konferencija se i ove godine održala u Spaladium Areni 2. i 3. prosinca 2022. godine.

Mladi novinari sudionici projekta Solinski ritam došli su s ciljem izvještavanja o događanjima na konferenciji. Ni loše vrijeme popraćeno kišom nije ih spriječilo da ne stignu u Spaladium Arenu, a vrijedi spomenuti da ih je ove godine bilo prijavljeno čak sedamnaest. Prisustvovali su svečanom otvaranju u petak, 2. prosinca u 14 sati, u društvu mentorica Sanje Matić i Anite Čupić.

Bubnjarski ansambl Klapa Klapa najavio je otvaranje konferencije koju su vodili Tarik Filipović i Doris Pinčić. Voditelji su pozivali na pozornicu mnoge uzvanike; od župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Tomislava Đonlića do ravnatelja Centra izvrsnosti Ivice Zelića. Svi spomenuti istaknuli su da je cilj skupa doznati što zapravo znači izvrsnost obrazovnog sustava. Konferencija je privukla brojne predavače i izlagače iz drugih zemalja: Portugala, Poljske, Turske, Latvije i  Mađarske. Istovremeno se odvijalo više multitematskih i interaktivnih događaja tako da se moglo pronaći za svakoga ponešto: za učitelje, učenike, roditelje, ali i širu javnost.

Veliku pozornost privukli su im posteri koji su informirali posjetitelje o projektima iz škola. Ponosni su na poster Solin, grad sporta koji govori o prošlogodišnjim aktivnostima. Učiteljice su odgovarale na pitanja kolega koje je privukao poster. Također, učenici škole predstavili su se posterom Erasmus+ projekta “Storytelling in Nature”. Poslušali su i predavanje učiteljica Zdenke Jerković i Edite Rizvan pod nazivom “Govorim kad učim i kad se igram”. Štandovi učeničkih zadruga mamili su ušećerenim bademima, arancinima i ostalim delicijama. Dječacima je najzanimljiviji bio bolid, stoga su brojna pitanja bila namijenjena studentima Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita koji su ga i predstavljali. Interes učenika pobudile su i VR naočale pa se za virtualno putovanje dalmatinskim znamenitostima poput Svetog Jure, vrha planine Biokovo ili špilje Vranjače, stvorio popriličan red. Zanimljivo im je bilo i natjecanje srednjih turističkih škola u pravljenju koktela i raznih jela.

Sutradan, 3. prosinca, izvještavala je druga ekipa vrijednih novinara, a pridružila im se i učiteljica Ines Džaja. Trudili su se pitati što više posjetitelja o njihovim dojmovima. Ne trebaju ni reći da su čuli i više nego pozitivne komentare o organizaciji konferencije. Predavanje učiteljica Nives Bogdan i Jelene Kelave “Kako poučavati darovite učenike u redovnoj nastavi”, bilo je jedno od posjećenijih. U obilasku štandova pridružili su im se i učenici škole koji su i sami polaznici Centra izvrsnosti; iz područja matematike i prirodoslovlja.

Tijekom cijele konferencije učenici su bili u prvom planu; počevši od brojnih predavanja, izvještavanja, izlaganja, postera, zadruga pa sve do natjecanja. Konferencija je bila prava smotra učeničkih aktivnosti koje potiču izvrsnost. Prenose riječi samih organizatora: Izvrsnost nije cilj, izvrsnost je stav. Nadaju se i trećoj, još uspješnijoj konferenciji sljedeće godine.