prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici ogulinske gimnazije ponovno sudjelovali u “Time Project”

Učenici Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana iz Ogulina ponovno su sudjelovali u međunarodnom projektu pod nazivom “Time Project” koji se ove godine održao u skladu s posebnim epidemiološkim mjerama u petak, 4. prosinca 2020. godine.

Pojedini učenici 2. a, 3. a, 3. d i 4. b razreda Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana iz Ogulina stigli su u ponoć u školu kako bi prisustvovali videokonferencijama s učenicima iz cijeloga svijeta i na vrijeme odgovorili na “Unite the Nation” kviz pitanja. Jedna ekipa učenika (1. a razred) pridružila pomoću Microsoft Teamsa jer nisu bili u mogućnosti prisustvovati uživo u školi. Nevjerojatna je volja i ustrajnost svih učenika koji već šestu godinu za redom sudjeluju u ovomu međunarodnom projektu, koji povezuje mlade iz cijeloga svijeta, od Južne Koreje, Indije i Tajvana na istoku do Perua i Kanade na zapadu.

slika sudionika time projektaOstati budan tijekom cijele noći, istraživati o drugim kulturama, voditi videokonferencije i rasprave o različitim temama (Plastic Crisis, COVID-19) pomoću različitih aplikacija kao što su: Zoom, Google Meet, Skype, MS Teams i pisati blogove o istima, nije jednostavno.
Ove godine su s videokonferencijama započeli još u srijedu, 2. prosinca 2020. godine, kada se skupina učenika 2. a razreda na satu Engleskog jezika povezala s učenicima iz Tajvana i razmijenila iskustva o borbi s koronavirusom. U petak, 4. prosinca 2020. godine, učenici su imali priliku sudjelovati u 12 videokonferencija s Južnom Korejom, Peruom, Indijom, Rusijom, Turskom, Španjolskom, a posebno mjesto zauzela je i Kanada.
Kolega Joe Sheik iz Kanade, inače glavni organizator događaja, povezao se videovezom s učenicima kako bi im čestitao na vrijednom radu i pohvalio njihov trud kojim doprinose provedbi  vrijednog projekta. Prvu konferenciju učenici su imali u 1:30, upravo s njim, a posljednju sa Španjolskom u 13:30 sati.
Vrijedni “kvizaši” s druge strane uspješno su odgovorili na svih 325 pitanja o “Unite the Nation” državama do 6 ujutro, i ista poslali na vrijeme u Kanadu gdje se nalazi sjedište za provedbu projekta “Time Project”. U kvizu su sudjelovale 32 škole iz 16 država, a zadatak je bio odgovoriti na pitanja vezana za čak 61 državu svijeta. Pobjednik je po prvi puta jedna hrvatska škola i to Gimnazija iz Bjelovara kojima ovim putem šalju iskrene čestitke! Autorica izražava ponos na hrvatske učenike općenito.

Time Project” svake godine započinje u ponoć prema GMT-u (vremenskoj zoni u Greenwichu), što u Hrvatskoj znači 1 ujutro. Ovom 24-satnom virtualnom događaju, za koji se pripremaju i po nekoliko mjeseci unaprijed, pridružili su se još 2015. godine, a s ponosom govore da su ove godine zajedno sa svima obilježili 25. obljetnicu “Time Projecta” čiji su glavni idejni pokretači 1995. bili članovi UN ASPNet mreže. Prigodni videosažetak možete pogledati ovdje.
Učenike za ovaj projekt neumorno priprema i već godinama koordinira profesorica engleskoga jezika Marijana Smolčec.