prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenička zadruga Ban i projekt “Banov brk”

Školska godina 2020./2021. započela je kreativno za Srednju školu Ban Josip Jelačić zahvaljujući Učeničkoj zadruzi Ban i to sve zbog jednog brka. Zadrugari UZ Ban osmislili su novi projekt – “Banov brk” kojemu je cilj poticati učenike različitih sekcija UZBan, a time i različitih obrazovnih profila na kreativnu interpretaciju lokalne baštine – najprepoznatljivijeg obilježja bana Josipa Jelačića koji je bio poznati stanovnik grada Zaprešića.

Nastavnici i učenici ovim projektom osmislili su nekoliko novih proizvoda za koje se nadaju da će postati poznati dio turističke ponude grada Zaprešića. Kako je sve počelo? S obzirom da se sama škola, u kojoj se nalazi Zadruga, naziva Ban Josip Jelačić, zadatak je bio istražiti povijest bana te vidjeti što bi mogli iskoristiti za projekt. Budući da je sam logo Zadruge brk u bojama grada te kako su sve slike, uočene za vrijeme istraživanja, bile ban s brkom ideja se rodila vrlo brzo – napraviti suvenire grada Zaprešića u obliku ili s oznakom banovog brka.Novi proizvodi projekta "Banov brk"

U projekt su se uključile sve sekcije i tako su osmišljeni razni novi proizvodi. Sekcija za keramiku, pod voditeljstvom profesorice Kramarić, osmislila je nakit u obliku brka – ogrlicu i broš koji su vrijedno oslikali učenici zadrugari i svaki je unikatan i poseban na svoj način. Sekcija za sapune, pod voditeljstvom profesorice Ivošević, osmislila je sapun s logom brka, kao i brkate mirišljave kupke za kupanje u kojima se nalaze mirisne note lavande, limuna, naranče ili cimeta te kožu nakon kupanja ostavljaju mirisnom, mekom i sjajnom. Sekcija za uslužne djelatnosti, pod voditeljstvom profesorice Šams, zamirisala je cijelu školu finim brkatim paprenjacima kojih se svaki put traži komad više. Likovna sekcija, pod voditeljstvom profesorice Bradanović, osmislila je prekrasne ručno oslikane vrećice/torbe s detaljima brka kao i samoga bana. Sekcija za osobne usluge, pod voditeljstvom profesorice Huzak, brine o vanjskoj ljepoti pa je osmislila ukrašavanje noktiju s motivima brka, a Sekcija za projekte na međunarodnoj razini, pod voditeljstvom profesorice Kraljik i Šarić, plasira naše proizvode na brojne projekte u koje smo uključeni kao Zadruga i Škola pa su tako novi proizvodi već našli novi dom u Italiji i dalekoj Litvi.

Sekcija za promociju, pod voditeljstvom profesorice Škalec, izradila je promotivne materijale i katalog proizvoda te ih redovno prate i promoviraju objavljujući akcije i događaje na Facebook i Instagram stranicama dok Sekcija za računovodstvo, pod voditeljstvom profesorice Kole Brundić, pravovremenim nadzorom drži troškove pod kontrolom. S radošću kažu da od ove godine imaju i novu sekciju – Sekciju za inovacije, koja je, pod voditeljstvom profesorice Marić i profesora Ptičara, za potrebe projekta osmislila Banov privjesak napravljen na CNC pisaču.

Projekt je prepoznao grad Zaprešić i u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zaprešića u petak, 8. listopada 2021. godine, predstavili su projekt Banov brk u Muzeju Matija Skurjeni gdje su ih došli podržati predstavnici Grada, lokalna zajednica i mnogobrojni kolege škole. Već samo jedan dan nakon predstavljanja projekta proizvode smo, na poziv Turističke zajednice grada Zaprešića, imali mogućnost izložiti na Danima Jelačića u Novim Dvorima gdje su naišli na oduševljenje posjetitelja i kupaca. Rad i trud prepoznala je i Općina Marija Gorica i pozvala ih je  na svoju već tradiocionalnu štruklijadu, štrudlijadu i kestenijadu gdje su također imali priliku predstaviti nove proizvode i projekt.

A kao veliki dokaz truda i rada dana u srijedu, 27. listopada 2021. godine, kao Zadruga su bili domaćini Međužupanijskog stručnog skupa s temom Poduzetništvo u učeničkom zadrugarstvu na kojem su kroz predavanja i radionice tematski prikazali pristup proizvodu u lokalnoj zajednici kao prijedlog suvenira i time predstavilinovi ovogodišnji projekt pod nazivom Banov brk kolegama zadrugarima iz triju županija: Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke. Kroz kratka predavanja voditelja sekcija i učenika Učeničke zadruge Ban predstavili su ulogu sekcija u projektu, ali i otkrili kako su došli do ideje i vizije samoga projekta. Kako ne bi sve ostalo samo na priči, kolege zadrugare prisutni na skupu, upoznali su se s proizvodima kroz razne radionice pa su tako imali priliku napraviti i isprobati paprenjake pod nazivom Banov kolačić, izraditi i upakirati mirišljave Banove kupke, opustiti se i uljepšati na radionici Brkati nokti te napraviti broš pod nazivom Banov nakit.

Inače, skup je to koji vodi gđa Željka Kleković iz Osnovne škole Viktorovac u Sisku i objedinjuje tri županije: Zagrebačku, Krapinsko-zagorsku i Sisačko-moslavačku. Po prvi su se puta imali prilike predstaviti na ovakvom skupu kao srednjoškolska učenička zadruga istaknuvši kako u svojem radu objedinjuju učenike različitih usmjerenja škole kod kojih žele poticati poduzetništvo, kreativnost, inovativnost i samoodrživost.