Cilj je bio temu jabuke približiti učenicima kroz različite nastavne pristupe – od kušanja i promatranja do rasprave i eksperimenta.
Kušaonica sorti jabuka – učenje kroz osjetila
Prva aktivnost bila je kušanje različitih sorti jabuka. Učenici su probali četiri sorte:
- Crveni Delišes
- Granny Smith
- Gala
- Fuji.
Nakon kušanja, svatko se izjasnio koja mu je sorta najdraža te su naveli razloge izbora, uz opis okusa, teksture i boje.

Na temelju odgovora izrađen je tortni jabuka dijagram kako bi se vizualno prikazali rezultati i analizirali razredi izbori. Učenici su obrazlagali zašto preferiraju određeni okus – neki su naveli kiselost i svježinu Granny Smith, dok su drugi istaknuli slatkoću i sočnost sorte Fuji.
Osim senzornog dijela, razgovaralo se i o prehrambenoj vrijednosti jabuka. Učenici su zajednički naveli zašto su jabuke zdravo voće, spominjući da su bogate vitaminima (posebno C), vlaknima i vodom, kao i to da su lako dostupne, praktične za konzumaciju i važan dio uravnotežene prehrane.
Pokus: Oksidacija jabuke
Nakon kušaonice, učenici su proveli istraživački pokus kojim su proučavali proces oksidacije jabuke. Komadiće jabuke su umakali u različite tekućine: vodu, limunov sok, mlijeko i slanu otopinu.
Cilj je bio uočiti kod kojeg se komadića jabuke najsporije događa posmeđivanje, odnosno oksidacija.
Učenici su zaključili da limunov sok najučinkovitije sprječava oksidaciju, a zatim su raspravljali zašto je to korisno u svakodnevnim situacijama primjerice kod pripreme voćne salate, kako bi jabuke duže ostale svježeg izgleda.
Pokus je bio prilika da učenici primijene znanstveni pristup: postavljanje hipoteze, promatranje, bilježenje i iznošenje zaključaka – ali i da shvate kako se znanost krije i u jednostavnim, svakodnevnim stvarima.

Kviz: Što sve znamo o jabukama?
U završnom dijelu sata učenici su sudjelovali u kvizu znanja o jabukama. Kviz je poslužio kao način provjere znanja o poznavanju sorti, najpoznatijeg voćnjaka jabuka i sl., ali je poslužio i kao motivacija za dodatno istraživanje. Sve aktivnosti objedinjene su u interaktivnoj prezentaciji izrađenoj u alatu Genially, koja sadrži opis aktivnosti, rezultate, radove učenika u kojima su istaknuti zdravstvene dobrobiti jabuka, poznati recepti s jabukama i zanimljivosti.
Obilježavanje Dana jabuke pokazalo je kako jedno voće može biti izvor znanja, zabave i zajedništva. Učenici su učili istražujući, kušajući, crtajući i surađujući.
I što je najvažnije – uživali su u svakom zalogaju znanja!
