prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učiteljice iz Drnja posjetile Portugal

Na drugom JSTE-u (Joint Staff Training Event) portugalski Erasmus+ tim “TITLE” ugostio je po tri učitelja iz Estonije, Italije i Hrvatske – Osnovne škole Fran Koncelak Drnje. Škola domaćin dio je grupacije Agrupamento de Escolas Gil Eanes u Lagosu.

U sklopu Erasmus+ projekta “TITLE” učiteljice Ana Tustonjić Dombaj, Martina Hrastić Farkaš i školska knjižničarka Stjepana Kadić boravile su od 6. do 11. studenoga 2022. godine u Lagosu u Portugalu. Učitelji su aktivno sudjelovali u organiziranim predavanjima i radionicama. Imali su priliku izmijeniti svoja iskustva u poticanju čitanja te raspraviti o zajedničkom problemu popularnosti čitanja među učenicima.

Učiteljice i školska knjižničarka iz drnjanske škole upoznale su se s razvojnim planom portugalske škole. Za razliku od našeg sustava, ondje je učiteljima dana mogućnost da slobodno mijenjaju nacionalni kurikulum do 25 %, iako mogu tražiti i veću mogućnost interveniranja. Prema potrebi, mogu primjerice predmet Fiziku odslušati samo u 7. razredu, a Kemiju u 8., umjesto da dvije školske godine imaju oba predmeta. U skladu s time, u ovoj su školi dodana dva nova predmeta, Web radio i School rock te uglavnom nema ocjenjivanja, što nije slučaj s nekim drugim portugalskim školama. Umjesto ocjena, učenici dobivaju izvješća tri puta godišnje, dok zadnje, četvrto izvješće ipak rezultira ocjenom koja im je potrebna za upis u srednju školu. Ovakve su promjene detaljno razrađene u njihovom Intervencijskom planu koji traje tri godine te je pomno praćen od strane njihovog ministarstva.

Predstavnice su sudjelovale i na radionici o digitalnim 2.0 alatima te njihovoj primjeni u nastavi, koju je održao Mário Miguel Pereira Guedes, prof. portugalskog i talijanskog jezika i eTwininning ambasador. Učiteljice su koristile Word art, Answer Garden, QR Code generator, Google slides, Canvu, Bitly i Bitmoji. Motivaciju za kreativnijom obradom lektirnih djela svakako je potaknula dramska radionica Nelde Magalhaes. Članica Eksperimentalnog kazališta u Lagosu pokazala je zanimljive načine predstavljanja određenih likova i pojava iz priča.

S obzirom na to da je konačni cilj projekta izraditi zajedničku grafičku novelu, učiteljica likovne kulture Sara Silva za sve je sudionike održala predavanje o grafičkim novelama i stripu te radionicu izrade stripa.

Učitelj glazbene kulture Bago d’Uva održao je radionicu Pronađi svoj glas. Vježbajući tehnike disanja, učiteljima je svratio pažnju na upoznavanje vlastitoga glasa i njegovih mogućnosti te zanimljivim metodama pokazao načine kako se bolje služiti glasom tijekom izvođenja nastave. Posjet gradskoj knjižnici Muncipal Library Dr. Julio Dantes, uz obilazak prostora, učiteljima je omogućio i prisustvovanje kratkom glazbeno-scenskom nastupu. Gradska knjižnica mjesto je okupljanja građana na zanimljivim radionicama i predavanjima. Za razliku od hrvatskog knjižničarstva, koje je izvrsno organizirano i napredno, portugalski knjižničari još uvijek ručno ispisuju posudbu knjiga – i u školskim i u gradskim knjižnicama. Također, programi su im dosta jednostavni, a prostor skromno opremljen, stoga mjesta za napredak u ovoj struci itekako ima. Uz obilazak grada i vožnju Atlantskim oceanom među nevjerojatnim stijenama, učiteljice su posjetile i Sagres – najzapadniju europsku točku.