prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Uključivanje učenika s teškoćama u projekte

Kako omogućiti učenicima s teškoćama obavljanje stručne prakse? Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar u tome je postigla uspjeh, i to kroz dva projekta: „Praksa i za nas!“ (projekt Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske) i „Idemo dalje!“ (Erasmus+ projekt).

Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar provodi dva projekta kroz koje učenici s teškoćama, smjera pomoćni kuhar i slastičar i pomoćni konobar imaju priliku odraditi stručnu praksu u objektima koji su do sada njima bili nedostižni, jer kod poslodavaca uvijek postoji svojevrsni otpor.

Tijekom školskih godina 2022./2023. i 2023./2024. škola je omogućila obavljanje stručne prakse za učenike koji pohađaju smjerove pomoćni kuhar i slastičar i pomoćni konobar u Hrvatskoj i Sloveniji kroz jedan nacionalni i jedan europski projekt.

Prvi projekt, odobren od strane Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, pod programom Promocija i jačanje kompetencija strukovnih i umjetničkih zanimanja za turizam 2022.,  pod nazivom „Praksa i za nas!“, i u partnerstvu s Obrtničkom školom Osijek, prvenstveno za cilj ima promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u svrhu razvoja turizma. Projekt je namijenjen isključivo učenicima koji se školuju za zanimanja pomoćni kuhar i slastičar, pomoćni krojač i pomoćni konobar.

Za one koji ne znaju, to su učenici koji se školuju u posebnim razrednim odjelima, po posebnom programu s najčešće blažim intelektualnim teškoćama. U razredu ih može biti najviše deset, a Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola ima takvih pet razreda, od prvog do trećeg razreda u kojima se tijekom školske godine 2022./2023. školuju 43 učenika. Treba naglasiti da Turističko ugostiteljska i prehrambena škola ima najviše učenika s teškoćama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odnosno njih čak 80. Dio je integriran u redovnim razrednim odjelima, a dio je u posebnim. Uz Obrtničku školu Osijek, partnera u projektu ima i iz gospodarskog sektora: Osječka pivovara, bjelovarska craft pivovara Zeppelin gdje su učenici upoznati s tehnološkim procesom proizvodnje piva te hotel Lišanj koji je omogućio da učenici obavljaju stručnu praksu u trajanju od 40 sati.

Posebno je u cijeloj priči važno spomenuti da je hotel Lišanj iz Novog Vinodolskog prvi hotel u Hrvatskoj koji je pristao učenicima s teškoćama pružiti priliku za stručnu praksu. Veliki je to uspjeh za nastavnike koji dugi niz godina pokušavaju ostvariti takvu suradnju.

učenici na praksiDrugi projekt jest Erasmus+ projekt „Idemo dalje!“ koji će omogućiti i učenicima koji se školuju po redovnom programu i učenicima s teškoćama, obavljanje stručne prakse u inozemstvu. Učenici smjera pomoćni kuhar i slastičar obavit će stručnu praksu u trajanju od 80 sati u partnerskoj ustanovi BIC Ljubljana (Biotehniški izobraževalni center Ljubljana). Ovo je prvi međunarodni projekt koji uključuje obavljanje stručne prakse za učenike Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar. Škola je ponosna na tu činjenicu, jer već godinama to nastoji omogućiti učenicima koji se školuju u posebnim razrednim odjelima.

Cilj je da se učenici vrate u školu s više praktičnog znanja i nadograde teorijsko znanja u praksu, da imaju veću motiviranost za daljnje učenje i nadogradnju stručnih, jezičnih i komunikacijskih kompetencija. Po povratku u školu dijelit će svoja iskustva te stečena znanja i kompetencije sa svojim vršnjacima. Ono što je također bitno jest kako će nakon završetka školovanja u životopisu imati međunarodno iskustvo čime će biti konkurentniji odmah po izlasku na tržište rada.

Projekti su korak naprijed u razmišljanju ljudi s predrasudama jer planirana suradnja s poslodavcima će putem dodijeljenih mentora obogatiti znanje, kompetencije učenika i olakšati im prijelaz iz škole na tržište rada. Zapošljavanje u turizmu i ugostiteljstvu je već nekako ograničeno jer sve smo više svjedoci uvoza radne snage iz inozemstva, a zapravo imamo dosta kvalitetan kadar koji završava srednju školu, no u nemogućnosti su pronaći posao u svojoj struci.