prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Unapređenje digitalnih kompetencija učenika i nastavnika

Godine 2018. Srednja škola Prelog ušla je u eksperimentalni program „Škola za život“, što je nastavnike i učenike dodatno potaknulo na intenzivnije unapređivanje svojih digitalnih kompetencija.

Nas dvije, kao koordinatorice eksperimentalnog programa Škola za život, tijekom 2018. i 2019. godine održale smo za nastavnike Srednje škole Prelog niz radionica na kojima smo nastavnike upoznale sa sustavom Office 365 za škole i brojnim alatima koje sustav nudi, kao i s digitalnim alatima kojima će unaprijediti nastavni proces i dodatno motivirati učenike za nastavu.

Kako bi nastavnici, ali i učenici, imali stalnu pomoć pri korištenju sustava Office 365 i kreiranju zadataka u određenom digitalnom alatu, odlučile smo na mrežnoj stranici Srednje škole Prelog otvoriti mapu Digitalne kompetencije s popisom digitalnih alata i primjerima dobre prakse.

Primjere dobre prakse mogu dijeliti nastavnici, ali i učenici.

Učenici i nastavnici imaju u mapi dostupan Priručnik za rad u sustavu Office 365 za škole, tako da u svakom trenutku imaju pomoć u radu s najkorištenijim desktop alatima (Word, Excel, PowerPoint), a koje je sustav Office 365 preselio u oblak, čime je omogućen pristup svim dokumentima u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg uređaja spojenog na Internet. Osim već spomenutih, dobro poznatih alata, sustav je obogaćen i brojnim drugim alatima koji se koriste u nastavi za vrednovanje, izradu upitnika, anketa, plakata, dijeljenje materijala (Forms, Sway, Yammer, OneNote, Teams). Pristup je besplatan uz AAI@EDU.hr elektronički identitet.

Korisnici su sustava svi naši učenici i nastavnici.

http://www.ss-prelog.skole.hr/ucenici

Na stranici Digitalne kompetencije učenici i nastavnici imaju uvid u razne digitalne alate koji se najčešće koriste u nastavi, upute za njihovo korištenje i primjere dobre prakse.

Neki od njih su:

– JotForm, alat za izradu upitnika i anketa

– CANVA- alat za izradu prezentacija, interaktivnih postera, letaka, pozivnica…

– Genially- alat za izradu interaktivnih modula (kvizova, igara, prezentacija)

Mindomo – alat prvenstveno namijenjen za izradu mentalnih mapa, ali i konceptnih ili
  organizacijskih dijagrama.

– Kahoot- alat za izradu kvizova

– Wordwall- alat za izradu kvizova.

Nastavnike smo upoznale s E-laboratorijem, portalom gdje se nalaze sve informacije o alatima, sustavima i aplikacijama za uporabu na podučju e-učenja.

Na stranicama se nalazi i poveznica na Edutorij, repozitorij digitalnih obrazovnih sadržaja koji omogućuje objavu, pristup, pohranu i razmjenu digitalnih obrazovnih sadržaja koje su stvarali prvenstveno nastavnici i učenici hrvatskih osnovnih i srednjih škola.

Korisni materijali za nastavnike:

http://www.ss-prelog.skole.hr/nastavnici

http://www.ss-prelog.skole.hr/primjeri

Uslijed potrebe i zanimanja nastavnika kreirane su virtualne učionice na Loomenu koje administriraju sami nastavnici, a radi što jednostavnijeg načina upisa u učionice, sve poveznice za upis u e-učionice nalaze se na jednome mjestu.

Materijalima dostupnima na web stranici naše škole sigurno doprinosimo razvoju digitalne ere te pripremamo učenike za siguran korak u život.