prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Upoznajemo Italiju – maturalno putovanje vukovarskih gimnazijalaca

Kraj kolovoza, za većinu maturanata, podrazumijeva putovanje koje se pamti cijeloga života. Odlazak na maturalno putovanje planira se pomno već od početka trećeg razreda srednje škole a iščekuje se s nestrpljenjem i bezrezervnim veseljem. Vukovarski maturanti za svoje odredište odabrali su sjevernu Italiju sa smještajem u prijestolnici primorskog turizma, gradu Rimini.

Na putovanju koje je trajalo tjedan dana posjetili smo Padovu, San Marino, Firenzu, Bolongu i Ravennu. Naučili smo puno, vidjeli puno više a ponajviše smo se družili u opuštenom i vedrom raspoloženju.

Na putu do Riminija, posjetili smo grad Padovu u regiji Veneto, na sjeveru Italije. Većina će pri spomenu Padove reći kako se tamo nalazi jedna od najznačajnijih bazilika na svijetu – Bazilika sv. Antuna Padovanskog a interesantno je što je Padova domaćin i svetišta hrvatskoga svetca Leopolda Bogdana Mandića rođenog 1866. u Herceg Novom, a koji je u umro u Padovi 1942. godine. U kapeli unutar svetišta od 1963. godine u grobu od crvenog mramora nalaze se posmrtni ostaci svetog Leopolda. Grad je to prognanog Dantea, kapele Scrovegni poznate po čuvenim Giottovim freskama, Palazzo Del Bo sveučilišta na kojemu su poučavali najveći talijanski mislioci poput Kopernika, Galilea i Casanove. Interesantna činjenica vezana za sveučilište kaže da je na ovom sveučilištu diplomirala Elena Lucrezia Cornaro Piscopia prva žena na svijetu koja je stekla doktorat filozofije 1678., puno prije nego što je ženama uopće bilo dozvoljeno studirati. Na središnjem trgu u Padovi smještena je Palača razuma (Palazzo della Ragione) a smjestili smo se i mi u trenutcima odmora, prije no što ćemo nastaviti put prema našem odredštu Riminiju. Za Padovu možemo samo reći da je grad bogate povijesti koji pruža jedinstveni doživljaj koji zasigurno vrijedi ponoviti.

Nakon šetnje Padovom, nastavili smo svoje putovanje. U večernjim satima uslijedio je smještaj u hotel i večera. Svima nam je dobro poznato kako je talijanska gastronomija čudo a mi smo se u to i uvjerili uz savršene torteline, cheescake s ricottom, umak bolognese, parmezan…raj za nepce. Šećer na kraju – večernji izlazak i zabava u ugodnom okruženju.

Odmorni i osvježeni, prijepodne, proveli smo obilazeći i upoznavajući Rimini. Rimini je grad na dvije rijeke koje se ulijevaju u more i grad podijeljen na dva dijela, stara povijesna jezgra sa impozantnim trgovima u koji se ulazi kroz Augustov slavoluk i moderni dio, gdje smo se i mi smjestili sa nizom hotela, restorana i pješčanih plaža dugačkih čak 15 km, na kojima smo u slobodne vrijeme uživali u ljetnom suncu i toplom moru. Od znamenitosti, izdvojili bi katedralu Tempio Malatestiano izgrađenu u 13. stoljeću u gotičkom stilu i srednjevjekovni renesansni dvorac Sismondo (Castel Sismondo). Poznavatelji filma, znaju da je Rimini i rodni grad Federica Fellinia, filmskog redatelja i scenarista a zanimljivo je istaknuti da je i Tiberijev most kao svjedok prometnog značaja Riminija u antici izrađen od istarskog kamena. Odmor i slobodno vrijeme uz talijanski cappuccino proveli smo na najljepšem trg u Riminiju – Piazza Cavour.

Drugi dan posjetili smo jednu od najmanjih država na svijetu – San Marino. Naš vodič ispričao nam je zanimljivu legendu po kojoj je klesar Marin s otoka Raba 301. godine krenuo za Rimini ali se zbog progona kršćana sklonio na obližnje brdo Monte Titano i izgradio kapelicu koja danas čini jezgru grada San Marina. Savršene fotografije napravili smo na Piazza della Liberta gdje smo se zatekli baš kada je tzv. Guardie di Rocca radilo smjenu straže. Budući da je penjanje do vrha planine Titano na +35°C bilo prilično zahtjevno, okrijepili smo se uz cappuccino i tortu tre monti, omiljeni desert u državi. S obzirom da je San Marino – zona slobodne trgovine, kupovina je također postala dio našeg savršenog putovanja.

Treći dan proveli smo u zabavnom parku  Mirabilandia, najvećem zabavnom park u talijanskoj pokrajini Emilia Romagna. Zabava na 300 000m2 površine sa atrakcijama podijeljenim u tri skupine: Extreme, Moderate i Soft i 5 tematskih različitih dijelova. Cijeli dan na atrakcijama poput Nissan Grand Prix, Autoplash, Blu River, Explorer, Delirium, Las Vegas, Niagara a da to nismo ni osjetili. Zabavni park nas je u potpunosti oduševio ali i izmorio.

Peti dan rezerviran je za renesansni dragulj u srcu Italije, grad Firencu. Firenca je glavni grad toskanske regije, a naše odredište bio je stari grad u koji kada stignete svi povijesni spomenici, galerije i muzeji nalaze se skoro na jednom mjestu. Na glavnom trgu, Piazza della Signoria, nalazi se gradska vijećnica Palazzo Vecchio a ispred nje replika Michelangelovog Davida. Veliki vrtuljak ugledali smo u sredini trga Piazza della Repubblica a na trgu Piazza del Duomo dočekala nas je oktogonalna krstionica i firentinska katedrala s Giottovim zvonikom u raznobojnom mramoru. Obilazak Firence završili smo razgledanjem poznate zbirke umjetnina u muzeju Galleria degli Uffizi koja sadrži neka od najljepših djela svjetske umjetnosti i umjetnika kao što su Michelangelo, Botticelli, Ghirlandaio, Giotto, Leonardo da Vinci… Da Firenca skriva nevjerojatne tajne i skandale, shvatili smo slušavši priče o  obitelj Medici koja je na razne načine poduprla razdoblje renesanse, razloge zašto Hitler nije odlučio uništiti Ponte Vecchio u Drugom svjetskom ratu ili kako je stvarao Michelangelo…Zasigurno, Firencu ćemo pamtiti po veličanstvenoj arhitekturi i pogledu od kojeg zastaje dah.

Šesti dan posjetili smo grad znanja – Bolognu. Za razliku od gradova koje smo obilazili prethodnih dana, trgovi i ulice Bologne nisu preplavljene turistima a sam grad ima manje od 400 tisuća stanovnika te skoro 100 tisuća studenata koji se školuju na nekom od brojnih studija. Bolognu karakteriziraju tri epiteta – La dotta, La rossa, La grassa – učena (studentska metropola), crvena (cigla, fasade, crijepovi –sve je u nijansama crvene, naranđaste i žute boje) i debela (svjetski čuveni ragu alla bolognese i mortadela).

Razgledajući grad, primjetili smo da je sav “natkriven” arkadama, tako da ukoliko i kiša pada, kišobran nije potreban. Navodno je bila obaveza graditi kuće s arkadama dovoljno širokima da pod njima putnik namjernik može prenoćiti. Obilježje grada su i dva kosa tornja u centru a na glavnom trgu Piazza Maggiore je i gotička bazilika zaštitnika grada, Sv.Petronija, unutar koje je najveća meridijana na svijetu, a sama crkva je peta po veličini na svijetu dok se ispred crkve nalazi Neptunova fontana. Budući da je Italija poznata po sladoledu, nismo mogli odoljeti izazovu i slobodno vrijeme proveli smo uživajući u okusu omiljene ljetne slastice, talijanskog gelata.

Vrlo brzo, došao je dan za pakiranje i putovanje u Vukovar. Na povratku posjetili smo nekadašnju prijestolnicu Zapadnoga Rimskog Carstva – Ravennu. Ravenna je mjesto u koje se od progonstva sklonio poznati renesansni majstor Dante Alighieri i u kojem je dovršio svoju Božanstvenu komediju. Dante Alighieri je otac talijanske književnosti i talijanskoga standardnog jezika a njegova se grobnica nalazi upravo u Ravenni. Ravena nudi uistinu za svakoga ponešto poput Teodorikova mauzoleja, Bazilike sv. Apolinarija,  Bazilika sv. Vitalea te prekrasnih mozaika po kojima je Ravenna prozvana europskom prijestolnicom mozaika.

Puni dojmova, novih spoznaja i znanja, osnaženi u duhu prijateljstva i zajedništva, vratili smo se u Vukovar i sa posebnim žarom pričamo i prepričavamo svoje dogodovštine i iskustva uz bezbroj fotografija koje će nas zauvijek podsjećati na naše zajedničko maturalno putovanje u Italiju.