prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“UPSHIFT” radionice – za budućnost mladih

Program “ZABUM (za budućnost mladih)”, s uredom UNICEF-a iz Hrvatske i partnerima, organizator je programa “UPSHIFT radionica” namijenjenih mladima od 13 do 19 godina. Na radionicama, mladi stječu znanja o tome kako riješiti neki problem u lokalnoj zajednici.

Kao jedan od deset najboljih timova iz četiri županije: Međimurske, Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke i jedini tim osnovnoškolaca iz Koprivničko-križevačke županije, za sudjelovanje na radionicama je izabran tim Osnovne škole Koprivnički Ivanec, koji je činilo pet učenika osmog razreda (Jana Salajec, Ana-Marija De COnti, Barbara Koren, Tomislav Čevis i Vanja Šalamon).

“UPSHIFT” je trodnevna radionica gdje maladi od 13 do 19 godina rade na projektu koji bi pomogao lokalnoj zajednici. Na projektu rade s mentorima, koji im pomažu da lakše dođu do rješenja problema lokalne zajednice. Mentor učenika Osnovne škole Koprivnički Ivanec je bio Tomislav Tumpić. Prvi zadatak online radionice bio je odrediti koji je problem, uzroke i posljedice problema. Problem koji su izabrali je bio: Nedovoljno razvijen turizam u Općini Koprivnički Ivanec. Zatim su trebali smisliti naziv projekta koji bi riješio izabrani problem. Naziv projekta bio je Bajkovita priča Općine Koprivnički Ivanec. Odabrali su dionike (osobe koje će nam pomoći u  projektu) i ciljanu skupinu (osobe za koje je projekt namijenjen). Na kraju prvog dana trebali su na kreativan način predstaviti sebe, naziv svojeg projekta i problema.

Drugi dan online radionice je započeo zanimljivo. Prvi zadatak koji su dobili je bilo pronalaženje rješenja problema. U tome im je pomogao mentor. Glavno rješenje koje su osmislili, bilo je postavljanje turističkih stanica u obliku ploča koje bi promovirale turistički potencijal Općine. Uz rješenje, smislili su i druga riješenja kao što je npr. otvaranje društvenih mreža koje bi također promovirale Općinu. Smislili su i turistički program Općine, a za kraj dana upoznali su mentore ostalih timova.

Treći dan online radionice “UPSHIFT” započeo je napeto. Uz mentorovu pomoć, trebali su smisliti kreativan način na koji će tročlanom žiriju predstaviti projekt na kojem su radili dva dana na online radionici. Smislili su prezentaciju i nacrt turističke ploče kojom će se predstaviti žiriju. Predstavljanje je prošlo odlično bez ikakvih poteškoća. S napetošću su čekali izvlačenje pet najboljih timova koji su prema procjeni žirija imali najbolja rješenja. Iako nisu osvojili nagradu od petnaest tisuća kuna, naučili su važne i korisne informacije koje će im trebati dalje u životu. Pronašli su mnogo novih prijatelja s kojima će i dalje ostati u kontaktu.