prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Usavršavanje na tečaju „Facing diversity – intercultural classroom managment“

U sklopu Erasmus+ K1 projekta “Green skills“, učitelj Matija Dugandžić iz Osnovne škole Pantovčak, sudjelovao je na stručnom usavršavanju u sklopu tečaja “Facing diversity – intercultural classroom managment“, koji se održao Dublinu od 24. do 29. travnja 2023. godine.

Na tečaju je sudjelovalo 11 polaznika iz Njemačke, Švedske, Finske, Španjolske i Hrvatske. Tijekom tečaja, koji je trajao šest dana, učitelji su se međusobno upoznali, razmijenili iskustva te unaprijedili svoja znanja i vještine.

Kroz razmjenu dobre prakse te angažman u različitim edukativnim aktivnostima, učitelji su imali priliku istražiti različite pristupe poučavanju u radu s djecom koja dolaze iz različitih kulturnih sredina ili djecom različitog socioekonomskog statusa. Te različitosti dovode u pitanje tradicionalne metode i strategije u učenju. Učitelji se mogu suočiti i s različitim jezično-komunikacijskim barijerama prilikom uključivanja učenika iz drugih zemalja u nastavu. Učitelji su dobili razne alate i smjernice za rad koji su temelj svake uspješne integracije. Polaznicima su predstavljene razne strategije poučavanja s konkretnim sveobuhvatnim ciljevima kao što su „igranje uloga“, kooperativno učenje i mnoge druge.

Dobili su prijedloge za organizaciju aktivnosti u cilju integracije te radili na uvođenju dodatnih kreativnih, digitalnih i praktičnih sadržaja u nastavu. Do kraja tečaja polaznici su stekli širu svijest o različitim pristupima učenju, međukulturalnoj  komunikaciji, inovativnim metodama te stvaranju novih prilika iz prepreka. Osim unaprjeđenja vještina, učitelji su imali priliku upoznati Dublin, posjetiti nacionalni park Glendalough te prekrasna Blessington jezera koja se protežu uz planinski lanac Wicklow.