prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Uspješan završetak eTwinning projekata u školskoj godini 2020./2021.

Učenici i profesori Trgovačke i komercijalne škole “Davor Milas” te odgajatelji pripadajućeg Učeničkog doma iz Osijeka su u školskoj godini 2020./2021. sudjelovali u 10 eTwinning projekata koji završetkom nastavne godine dolaze kraju. Time škola opravdava titulu eTwinning škole koju je radom i trudom djelatnika i učenika zaslužila već drugi put.

Učenici su pod vodstvom školskog eTwinning tima i svojih profesora uspješno provodili aktivnosti o tradiciji u sklopu projekta “Global Tour Bus”. Na tom putovanju su sudjelovali učenici i profesori iz 38 europskih zemalja. Redovito su održavani online sastanci, a posljednji je održan putem Zoom alata u utorak, 25. svibnja 2021. godine, u svrhu evaluacije. Svi profesori su izrazili mišljenje o projektu, a zatim je održan sastanak s učenicima. Završni proizvod projekta je službena mrežna stranica projekta na kojoj se nalaze sve zajedničke aktivnosti i radovi sudionika, kao što je nekoliko e-knjiga o tradicionalnoj hrani, sportovima, običajima i kulturi. Slične aktivnosti su proveli u projektu ”Our culture is our identity” o povezivanju identiteta s kulturom.

Učenici su učili o važnosti brige o mentalnom zdravlju u sklopu projekta “Me, Myself and I” (“Ja i sva moja lica”) što je posebno važna tema u vrijeme pandemije Covid-19. I u ovom projektu je sudjelovao iznimno velik broj učenika i odgojno-obrazovnih djelatnika, a posebno iz Hrvatske. Učenici su brinuli o okolišu u sklopu projekta “eTwinningreen4u” te se posebno osvrnuli na globalno zatopljenje i klimatske promjene koji su aktualne globalne teme. U projektu “Hrvatski eko proizvodi” učenici su istraživali o hrvatskim ekološkim proizvodima te su ih predstavili putem prezentacija i videa povodom obilježavanja Dana planete Zemlja. U projektu “Prikazani organizmi na novcu” učenici su proučavali kovanice i novčanice iz raznih europskih zemalja, a u projektu “History and Business” je prikazano poduzetništvo od povijesti ka danas. Sličnom tematikom se bavio i projekt “Entrepreneurship for life”. U projektu “All days together” učenici su prigodno obilježavali praznike i blagdane kroz godinu. Posebno ističu autorski projekt škole “Europe volunteers” (“Rukama stvori, srca osvoji”). Cilj projekta je bio potaknuti mlade na volontiranje i ukazati im na dobrobiti humanitarnog rada. Projekt je nadahnut radom školskog volonterskog kluba “TRGOS”, a u njemu su sudjelovale profesorice škole te članice Volonterskog kluba “TRGOS”: prof. Marinela Boras, prof. Marina Hržica, prof. Marina Jukić i prof. Anamaria Milković. Doprinos projektu je dala i odgajateljica Učeničkog doma prof. Kristina Jurić. Učenici su sudjelovali u raznim aktivnostima koje se mogu vidjeti u e-knjizi.