prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Uz čitanje riječi rastu 3”

Učenici 6. razreda Osnovne škole “Pavao Belas” iz Brdovca već treću godinu sudjeluju u projektu “Uz čitanje riječi rastu 3”.

Cilj je projekta približiti djeci čitanje knjiga te time izgrađivati kulturu čitanja, razvijati čitalačku vještinu učenika i njihovo kritičko mišljenje. Kroz naviku čitanja i promišljanja različitih vrsta književnih djela utjecati na cjeloživotno obrazovanje učenika, poticati radost čitanja, uvoditi u čitanje, razvijati vještinu čitanja, učiti kako se odnositi prema knjizi, pobuditi interes učenika za samostalno posuđivanje i čitanje knjiga i time utjecati na izgrađivanje svestrane stvaralačke osobe razvijenih sposobnosti čitanja, izražavanja, doživljavanja i vrednovanja književnih djela, razvijati kulturu provođenja slobodnog vremena.

Čitanje je jedna od najvažnijih kompetencija koje mladi čovjek u životu stječe, a ovaj projekt nastoji odgojiti mlade čitatelje. Ishodi koji su ostvareni sudjelovanjem u projektu su sljedeći:

  • OŠ HJ A.6.1. Učenik govori i razgovara o pročitanim i poslušanim tekstovima
  • OŠ HJ B.6.1. Učenik obrazlaže vlastite stavove u vezi s pročitanim tekstom
  • OŠ HJ B.6.2. Učenik obrazlaže značenje književnoga teksta na temelju vlastitoga  čitateljskog iskustva i znanja o književnosti
  • OŠ HJ B.6.3. Učenik obrazlaže vlastiti izbor književnoga teksta uočavajući svrhu književnoga teksta
  • OŠ HJ B.6.4. Učenik se stvaralački izražava prema vlastitome interesu potaknut različitim iskustvima i doživljajima književnoga teksta.

Tijekom cijele školske godine učenici su odradili niz suradničkih aktivnosti: uredili su čitateljski kutak u školskoj knjižnici, obilježili su važne nadnevke vezane za knjigu i pismenost, osvijestili su važnost pismenosti u današnjem svijetu, upoznali bogatstvo hrvatske tropismene kulture i promišljali o pravilnom jezičnom izražavanju, ugostili su književnicu Jasminku Tihi-Stepanić i Margaretu Peršić, pripovjedačicu bajki tijekom “Mjeseca hrvatske knjige”, izradili su mamce za čitanje knjige “Poljubit ću je uskoro, možda”, izabrali su slova dž i đ te istraživali riječi u kojima se pojavljuju slova, pisali su modernu bajku, povodom Međunarodnoga dana darivanja knjiga darovali su knjigu učenicima OŠ Slano, glumili su, pisali, ilustrirali te sve podijelili na zajedničkim stranicama projekta.

Surađujući  s partnerskim školama, učenici su suradnički učili, razvijali su svoje komunikacijske vještine, otkrivali vlastite potencijale, uočavali važnost timskog rada i rada svakoga pojedinca kako bi se realizirao zajednički cilj. Ovaj je projekt potaknuo i učenike 8. razreda koji su se uključili u izvannastavnu aktivnost “Čitanjem do zvijezda” i dotaknuli su zvijezde osvojivši prvo mjesto na županijskom i državnom natjecanju.