prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ projekt “Uz igru najbolje učimo!”

U Srednjoj školi Ban Josip Jelačić održane STEM radionice uz igrifikaciju i inkluzivni pristup.

U utorak, 18. travnja 2023. godine, održane su radionice pod nazivom “LEGO, Robotics & STEAM in SŠBJJ” u sklopu Erasmus+ KA 220 projekta “STEM & GAMES”. Radionice su organizirane kao edukativno STEM prije podne te su trajale od 9 do 12 sati.

Glavni cilj Erasmus+ KA220 “STEM & GAMES” projekta je razvijanje inovativnih metoda poučavanja u STEM području uz inkluzivni pristup obrazovanju, a ova aktivnost na školskoj razini uključila je četrdesetak učenika te su bila zastupljena sva četiri godišta i sva usmjerenja za koja se u školi može obrazovati. Učenici koji su vrlo zainteresirani za STEM područje bili su mentori učenicima kojima je STEM iz raznih razloga izazovan te im stvara poteškoće.

Radionica je osmišljena kao učenje po stanicama, a učenici su bili slobodni raditi vlastitim tempom na zadatku, a po završetku, prošetati po ostalim stanicama kako bi naučili nešto novo prema vlastitim sklonostima i interesima. U sredini prostorijie bila je smještena tzv. Take-A-Break Station gdje su učenici mogli odigrati Čovječe ne ljuti se ili Tic-Tac-Toe uz pomoć figurica izmodeliranih i isprintanih na samoj radionici. Nije nedostajalo niti okrjepe, jer mozak voli slatko.

Nakon kviza o STEAM-u, učenici su se rasporedili u timove prema rasporedu stanica: edukativna robotika, računanje – olovka i papir vs. računala, 3D modeliranje i printanje, STEAM s 3D olovkama te LEGO  i ‘A’ u STEAM-u. Cijeli program su osmislile i provele članice Erasmus tima nastavnice: Helga Kraljik, Ivana Imbrija, Ida Globočnik i Irena Majer Postružin. Krajnji rezultat radionice vidljiv je u e-Knjizi.