prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Večer hrvatske glagoljice i glagoljaštva

U utorak, 28. veljače 2023. godine u OŠ “August Šenoa” u Osijeku održano je javno događanje za učenike i roditelje, “Večer hrvatske glagoljice i glagoljaštva”. Događanje je održano povodom spomena na 22. veljače 1483. godine, kada je  dovršen tisak prve hrvatske otisnute knjige, Misala po zakonu rimskoga dvora, koju stoga često nazivamo hrvatskim Prvotiskom.

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva spomendan je Republike Hrvatske koji je Hrvatski sabor službeno proglasio 2019. godine na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Glagoljica je prvo pismo kojim su Hrvati bilježili svoj materinski jezik već u 10./11. stoljeću. To je pismo koje je autorsko, osmislio ga je Konstantin Filozof – sv. Ćiril, Grk iz Soluna, za misiju među moravskim Slavenima u 9. stoljeću. Glagoljska slova ne označavaju samo glasove, nego imaju i brojevnu vrijednost. Svako glagoljsko slovo ima i ime. Prema imenima prvih dvaju slova (azbuki), govorimo o glagoljskoj azbuci, slično kao što govorimo o latiničnoj abecedi. Nakon 12. st. glagoljicom su se nastavili služiti samo Hrvati te su je prilagodili sebi. Hrvatski oblik glagoljice poznat je kao uglata glagoljica. Naziv glagoljica nastao je kasnije, u 17. stoljeću na hrvatskome području prema glagolu glagoljati, koji znači “govoriti”, a proširio se tek u 19. stoljeću. Uglatom se glagoljicom Hrvati služe sve do danas.

Nakon uvodnog predavanja o glagoljici, učenici od 5. do 8. razreda bili su podijeljeni u skupine. Svaka skupina dobila je svoj zadatak/aktivnost, a kada su ga završili, mijenjali su se za zadatke ostalih skupina, dok  nisu riješili sve zadatke. Učenici su pomoću dobivenih QR kodova i računalnog programa transliterirali mudre izreke s latinice na glagoljicu, pravili keksiće na kojima su gravirali glagoljska slova, izrađivali straničnike sa slavenskom ornamentikom i glagoljskim slovima, rješavali nastavni listić o poznavanju glagoljice te izrađivali ukrase/slova od perlica koje su kasnije glačali i dobili prava mala umjetnička djela.

Svrha prvog ovakvog događanja je promicanje poznavanja i uporabe glagoljice kao prvog hrvatskog pisma te upoznavanje cjelokupne glagoljičke baštine kao neizbrisive i dragocjene sastavnice hrvatskog duhovnog i kulturnog identiteta.