prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Veseli završetak cjelogodišnjeg eTwinning projekta “Čakavica u srcu”

U mjesecu svibnju učenici 3. a Osnovne škole Split 3 i 4. c razreda Osnovne škole Trstenik odradili su brojne zanimljive aktivnosti u sklopu eTwinning projekta “Čakavica u srcu”. Tema mjeseca bila je predstavljanje svoga mjesta kroz pjesmu, literarni, likovni i dramski izričaj.

S obzirom na to da Splićani u svibnju obilježavaju blagdan svoga zaštitnika svetoga Duje, na natječaj Slobodne Dalmacije pod nazivom “Moj Split” poslani su učenički likovni i literarni radovi koji su objavljeni u digitalnoj slikovnici. U obje škole svečano je obilježen Dan škole na kojem su uspješno predstavljene točke iz projekta “Čakavica u srcu” na veliko zadovoljstvo roditelja i svih sudionika. Učenici 4. c poslali su likovne radove na natječaj “Slovarica mojega kraja” Izdavačke kuće Školska knjiga. Ponosni na svoj voljeni grad Splitu, crtali su kulturne znamenitosti, slavne osobe, sportski klub, prehrambene proizvode i sve “ča njiov lipi Split jema”.

Na završnoj videokonferenciji s projektnim partnerima trećaši i četvrtaši predstavili su svoje mjesto literarnim i likovnim radovima. Zajednički su odigrali digitalni kviz i pokazali odlično znanje čakavice. Susret su završili himnom projekta „Lipi naš ČA“. Svoje zadovoljstvo projektom učenici su iskazali ispunjavanjem evaluacije u alatu Google Forms te crtanjem veselih smajlića.

Realizacijom brojnih zanimljivih projektnih aktivnosti tijekom šk. god. 2021./2022. učenici 3. a i 4. c razreda pokazali su na najbolji mogući način kako se voli svoj zavičaj i kako se čuva njegovo kulturno blago od zaborava.

Na kraju ove lijepe priče treba istaknuti da je projekt „Čakavica u srcu“ ispunio očekivanja autorica i ostalih projektnih partnera osebujnim prikazom aktivnosti zavičajnoga govora kroz različite digitalne alate kao i zbližavanjem projektnih partnera putem videokonferencija, igranjem kviza na čakavici, pjevanjem zajedničke himne projekta „Lipi naš ČA“, upoznavanjem čakavskog pjesnika, recitiranjem i izvođenjem dramsko-scenskih prikaza na čakavštini  te sudjelovanjem na različitim literarnim i likovnim natječajima koje organiziraju uglavnom osnovne škole uz potporu lokalne zajednice ili viših državnih institucija (AZOO).

O projektu se pisalo na mrežnim stranicama škola, razrednim mrežnim stranicama, lokalnom mjesečniku Solinska kronika, CARNET-ovom Portalu za škole i digitalnom časopisu Pogled kroz prozor. Također, projekt je predstavljen na roditeljskim sastancima, aktivima učitelja razredne nastave, Zajednici učitelja koji uče i na Državnom stručnom skupu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Ipak, najljepše od svega je to što je unio radost u učionice iz kojih se orila pjesma i zvonila „lipa čakavska rič“ koja je uveselila mala učenička srca na ponos njihovih roditelja i učitelja. Do novog susreta u idućoj školskoj godini neka sve projektne partnere, sadašnje i buduće, prate stihovi himne projekta: „Lipi naš ČA neka ozvanja, lipi naš ČA nek se ne zaborav’ja.“