prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zaštita osobnih podataka i privatnosti na internetu

Povodom Europskog dana zaštite osobnih podataka mladi eTwinneri iz Gimnazije Vukovar i Tehničke škole Karlovac, u sklopu projekta “The green changemakers”, učili su kako postupati s osobnim podacima i na koji način zaštiti podatke na društvenim mrežama i općenito na internetu.

Sudionici eTwinning projekta “The green changemakers” u povodu Europskog dana zaštite osobnih podataka izradili su plakat u svrhu podizanja svijesti o temeljnom ljudskom pravu – pravu na zaštitu osobnih podataka i privatnosti. Sudionici projekta su u središte postavili nekoliko, po njima najvažnijih smjernica, koje pomažu u očuvanju sigurnosti online podataka. Stoga savjetuju:

  1. Koristite VPN kada niste na sigurnoj mreži – VPN ili virtualna privatna mreža (Virtual Private Network), jednostavan je alat koji štiti našu online privatnost. Korištenje VPNa, danas je neophodno budući živimo u svijetu gdje davatelji internet usluga, razni kolačići, trackeri, društvene mreže… prate svaki naš digitalni trag. Spajanjem na VPN poslužitelj, internetski promet i osjetljivi podatci postaju kriptirani, IP adresa maskirana a brojne zlonamjerne mrežne stranice, oglasi i praćenje blokirano.
  2. Koristite dobar antivirusni program i dobar anti-malware program – antivirusni i anti-malware programi, pružaju zaštitu od većine najvećih prijetnji na internetu, poput virusa, spywarea, ransomwarea i potencijalno neželjenih programa (PUP-ova).
  3. Nikada ne dijelite svoje lozinke – savjeti za prevenciju najčešćih pogrešaka vezanih za lozinke: nema potrebe otkrivati lozinku prijateljima, poznanicima i drugima ali je prijeko potrebno biti oprezan prilikom prijavljivanja na javnim računalima. Ne savjetuje se čuvanje bilježaka sa zapisanim lozinkama kao niti upotrebljavanje iste lozinke za svaki pojedinačni račun. Nemojte koristiti slabe lozinke već budite kreativni i osmislite jaku lozinku.
  4. Koristite siguran preglednik i sigurno pretraživanje – iako sigurno pretraživanje nije 100 % precizno, pomaže filtrirati eksplicitni sadržaj u rezultatima pretraživanja za sve upite za pretraživanje slika, videozapisa i mrežnih lokacija. Uvijek provjerite imaju li stranice zeleni lokot i koriste li https protokol. To znači da je stranica službena i osigurana, a ne lažna mrežna stranica koja će prikupiti vaše korisničko ime i lozinku. Pretražujte u inkognito ili private mode.
  5. Uvijek omogućite 2FA (Two Factor Authentication) jedna je od najvažnijih sigurnosnih mjera koje treba poduzeti prilikom pretraživanja interneta. Kad god koristite novi preglednik ili prijavu s nove IP adrese, od vas će se zatražiti da unesete 2FA kod. Procedura je nešto duža ali ćete biti sigurniji.
  6. Razmislite prije no što objavite i preuzmete sadržaj – prilikom objave informacija na internetu važno je imati na umu činjenicu da sve objavljene informacije postaju javne. Budite posebno oprezni pri otvaranju sumnjivih i nesigurnih stranica, pokretanju nepoznatih programa te otvaranju nejasnih e-poruka od sumnjivih pošiljatelja.
  7. Ograničite osobne podatke koje dijelite putem društvenih mreža – ne ostavljajte previše privatnih podataka na društvenim mrežama. Suzdržite se od dijeljenja svojih ili tuđih osobnih podataka, navođenja punog datuma i mjesta rođenja i stanovanja i slično.

Pravo na zaštitu osobnih podataka jedno je od temeljnih prava svakog čovjeka. Svrha zaštite osobnih podataka je zaštita privatnog života i ostalih ljudskih prava i temeljnih sloboda u prikupljanju, obradi i korištenju osobnih podataka (Agencija za zaštitu podataka ). Provedba ove projektne aktivnosti ima za cilj podizanje razine svijesti o zaštiti osobnih podataka s naglaskom na pažljivo, odgovorno i savjesno postupanje kojim se poštuju ljudska prava i temeljne slobode svakog pojedinca.