prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zatvaranje svemirskog Novigradskog proljeća

U centru za manifestacije i kulturu Novigrad – Cittanova (CMIK), u petak, 24. ožujka 2023. godine zatvoreno je u 33. Novigradsko proljeće, smotra darovitih učenika iz cijele Hrvatske od 5. do 8. razreda osnovne škole koji se u sklopu izvannastavnih aktivnosti bave stvaralaštvom u raznim područjima. SKIG-ovci iz OŠ “Antun i Stjepan Radić” Gunja Mia Dugonjić i Patrik Vraneš zajedno s voditeljicom filmske družine dr. sc. Anitom Tufekčić bili su dio ovog svemirskog Novigradskog proljeća.

Na ovogodišnju temu “Svemir”, različitim izražajnim sredstvima – rječju, slikom, zvukom i pokretom, u 19 različitih radionica, svoju kreativnost izrazilo je više od 300 nadarenih osnovnoškolaca iz čitave Hrvatske. Na kraju predivnih izvedbi iz svih radionica svi prisutni su zapjevali himnu Novigradskog proljeća čiji je tekst napisao Josip Prudeus Joža.

Televizijsku radionicu zajedno s 13 polaznika vodio je poznati SKIG-ovac Marinko Marinkić uz tehničku podršku Leona Ungera. Učenica Mia Dugonjić za iskustvo na Novigradskom proljeću kaže da je bilo nezaboravno. Upoznala je puno novih ljudi za koje misli da će ih pamtiti do kraja života. Na televizijskoj radionici je naučila nešto novo uz jako puno posla na zabavan način, što joj se najviše i svidjelo. Nada se da će sudjelovati i sljedeće godine jer joj pomisao na Novigrad budi puno lijepih uspomena.

Učenik Patrik Vraneš kaže da mu je u Novigradu bilo predivno, a sudjelovao je na radionici vizualnih umjetnosti, gdje je naučio mnogo novih tehnika i što je zapravo umjetnost. Radio je s glinom, akrilnim bojama i crtao uz pomoć spreja. Upoznao je jako puno prijateljica jer je bio jedini dječak na radionici i naravno da bi volio opet doći i biti dio novigradske luke snova.

Anita Tufekčić, voditeljica filmske družine u gunjanskoj osnovnoj školi i hospitantica na televizijskoj radionici oduševljena je količinom pozitivne energije svih voditelja, kreativnošću učenika koji samo u pet dana stvaraju u poticajnom okruženju a u iskazivanju novih ideja su nezaustavljivi. U Novigradu jedno vrijedi – uvijek treba biti svoj. Riječi himne koju smo svi zajedno na pozornici pjevali ostati će ugravirane  u našim srcima. „Primavera, primavera, Cittanova, Cittanova – Novigrad je uistinu prava luka Snova.“ Organizatori “Novigradskog proljeća” bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za odgoj i obrazovanje.