prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Završen prvi breljanski Erasmus

U srijedu, 31. kolovoza 2022. godine, završio je prvi Erasmus+KA1 projekt pod nazivom “Poboljšajmo naše poučavanje” (2019-1-HR01-KA101-060374) u Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana u Brelima.

Projekt je započeo 1. rujna 2019. godine, a financirao se iz EU Erasmus+ fonda s 12.659 eura. Isprva zamišljen kao jednogodišnji projekt, zbog pandemije je trajao duže nego što je planirano. U navedenom razdoblju ostvareno je pet mobilnosti:

1. Prag, listopad 2019. godine, tečaj “Flipped Classroom” (organizator ITC International) o digitalnim alatima. Oni se u nastavi koriste za osuvremenjivanje nastavnog procesa čineći djeci nastavu zanimljivijom te povećavajući njihovu aktivnost i motivaciju. Sudjelovala je učiteljica Hrvatskog jezika i Erasmus koordinatorica Gorana Babić.

2. i 3. mobilnost Dublin, veljača 2020. godine, “Structured Educational Visit to Schools & Training Seminars in Ireland”. Organizator tečaja je English Matters. U pitanju je tečaj o irskom obrazovnom sustavu s naglaskom na vrednovanje kulturne baštine u školskim kurikulima. Sudjelovala je učiteljica Hrvatskog jezika i Erasmus koordinatorica Gorana Babić te učiteljica Hrvatskoga jezika Vanja Sokol.

4. mobilnost Reykjavik, listopad 2021. godine, “Structured Educational Visit to Schools & Training Seminars in Iceland” (organizator English Matters). To je tečaj o islandskom obrazovnom sustavu s naglaskom na vrednovanje kulturne baštine u školskim kurikulima. Sudjelovala je učiteljica Hrvatskoga jezika i Erasmus koordinatorica Gorana Babić)

5. mobilnost Dublin, svibanj 2022. godine, tečaj “Talking to people”. Nakon predavanja i radionica o metodologijama poučavanja i učenja posjećivalo se kulturne ustanove. Sudionici su osmišljavali kako sadržaj koji nam se nudi u kulturnim ustanovama možemo obraditi primjenom novonaučenih metodika rada te ga prilagoditi svome radnom okruženju. Sudjelovala učiteljica Povijesti dr. sc. Valentina Lasić.

Rezultati: Sudjelovanjem u aktivnostima mobilnosti u inozemstvu učitelji su usavršili metode poučavanja koje su učinile nastavu kreativnijom i dinamičnijom. Povećanje motivacije i aktivnosti učenika dovelo je do boljih postignuća i rezultata učenika. Samo u 2021. godini učenici su dobili rekordnih 13 nacionalnih i devet međunarodnih oznaka kvalitete za međunarodne eTwinning projekte koje su provodili s učiteljima.

Učinak: Provedba ovog projekta imala je izrazito pozitivan i značajan učinak na sudionike, učenike, ostale djelatnike škole, na ugled škole i lokalnu zajednicu. Razmjenom iskustava s kolegama iz drugih zemalja kod učitelja se poticala i razvijala interkulturalna svijest koju su učitelji prenosili na kolege koji nisu sudionici mobilnosti, kao i na učenike, roditelje i lokalnu zajednicu.

Znanja i vještine stečena na mobilnostima primjenjivala su se i prilikom provođenja projekata očuvanja zavičajne baštine u suradnji s lokalnom zajednicom. Radi se o dvama projektima koje su učenici provodili pod vodstvom učiteljica Hrvatskoga jezika Vanje Sokol i Gorane Babić. To su projekti: “3. slikovnica Crna Vila”, “Šakan i Šorko” te projekt “Knjižica breljanskih toponima”. Znanja s mobilnosti implementirana su i u projekt “Napoleon u mom zavičaju” kojeg su učenici provodili pod vodstvom učiteljice Povijesti Valentine Lasić. Rezultat tog projekta je interaktivna karta Brela koju su učenici izradili uz podršku TZO Brela.

Znanja o digitalnim alatima koje su učenici i učitelji stekli nakon provedbe 1. Erasmus mobilnosti te širenja stečenih znanja s te mobilnosti uvelike su olakšale i prilagodbu na nastavu na daljinu koja ih je zatekla u ožujku 2020. u jeku pandemije. Nakon provođenja prvog Erasmus+ projekta iskustva učitelja, učenika i roditelja su pozitivna – ovaj je projekt ispunio njihova očekivanja. Oni bi i dalje voljeli sudjelovati u aktivnostima međunarodnih projekata.