prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Završetak projekta “STEAM and Robotics: a new learning approach”

Završen je još jedan Erasmus+ projekt “STEAM and Robotics: a new learning approach”. Sudionici projekta, nastavnici i učenici iz Srednje škole Ban Josip Jelačić, Zaprešić u Bugarskoj su ovladali “mekim” i “tvrdim” vještinama te naučili kako ih kvalitetno upotrijebiti u STEAM području djelovanja.

Mobilnošću u Bugarskoj u periodu od  8. do 12. svibnja 2023. godine, završen je trogodišnji projekt u kojem su sudjelovali partneri iz pet zemalja: Bugarske, Grčke, Italije, Litve i Hrvatske. Učenici i nastavnici su, tijekom pet provedenih mobilnosti, bili uključeni u aktivnosti učenja vezane uz tehnologiju, inženjerstvo, matematiku, umjetnost i znanost (STEAM). Upoznali su prednosti projektnog učenja kroz robotiku te upotrebe kodiranja u današnjim trendovima obrazovanja.

Školu u Sofiji predstavilo je petero učenika: Lorena i Sara Brezak, Leonarda Lerotić, Lorena Mihok i Borna Flegar u pratnji profesora Željke Winkler, Irene Majer Postružin te Bernarda Vukovića.

Prvi dan posjetili su grad Plovdiv, europsku prijestolnicu kulture za 2019. godinu, grad na šest brežuljaka u kojem se prožimaju ostaci antike, osmanskog carstva te suvremene kulture. Oduševio ih je antički amfiteatar Filipopolis, Đumaja džamija, Hisar kapija, a posebice četvrt Kapana, hipsterskog i kozmopolitskog duha. Očarala ih je originalnim kafićima i restoranima te uličnom umjetnosti.

Drugi dan započeo je dobrodošlicom u školi 1 SU „Pencho P. Slaveykov“. Proslavili su Dan Europe, slušali i raspravljali o važnosti mekih vještina u STEAM području djelovanja, o utjecaju umjetne inteligencije na svakodnevni život te, u međunarodnim timovima, sudjelovali u rješavanju problemskih zadataka koristeći kritičko mišljenje i algoritamski pristup problemima. Upoznali su i drugačiji školski sustav. Učenici osnovne i srednje škole pohađaju nastavu u istoj ustanovi te im školovanje traje 12 godina. Ocjene su od 2 do 6, a učenici završnih razreda (11. i 12.) biraju module te slušaju do 7 predmeta. Upoznali su Sofiju uz vodstvo učenika i Urban Safari, a dan je završio senzacionalnim 3D Mappingom na Regionalnom povijesnom muzeju Sofija.

Sljedeći su dan proveli u predivnoj prirodi okolice grada Lukovita na sjeveru Bugarske. Špilja Prohodna poznata je po dva oka na stropu koje zovu „Božjim očima“ – za koje se smatra da posjeduju nadnaravne moći. Plovili su Zlatnom Panegom, počastili se delicijama koje su pripremili naši dragi domaćini, a izlet završili plogingom.

Četvrtak su započeli posjetom načelnici općine Oborište koja je predstavila prošle i buduće projekte u Sofiji te suradnju općine s okolnim školama. U Nacionalnoj su galeriji upoznali znamenite bugarske umjetnike i njihova djela. U večernjim satima održao se školski koncert u dvorani „Maksima“ kojim je obilježena 144. godišnjica osnutka 1 SU „Pencho P. Slaveykov“.

Posljednji radni dan proveli su u učenju narodnih plesova zemalja sudionica projekta te su ih naučili i poneki hrvatski. Dodijeljeni su i certifikati svakom sudioniku mobilnosti, a rastanak je bio nezaboravan. Učenici su stekli mnoga prijateljstva za cijeli život, a „pali“ su i  dogovori za ponovni susret.