prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Završnica projekta “Čitajmo zajedno, čitajmo naglas: zaboravljene knjige”

Učenici 2. a i 3. a razreda Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić” Gunja zajedno s učiteljicama Mirjanom Franić Mehičić i Slobodankom Stanić te u suradnji s knjižničarkom Anitom Tufekčić sudjeluju u provedbi projekta “Čitajmo zajedno, čitajmo naglas: zaboravljene knjige”.

U završnici projekta knjižničarka je održala radionicu izrade lutke od papirnate vrećice. Ove školske godine učenici čitaju knjige o vuku, francuske autorice Orianne Lallemand. U priči “Vuk koji je zalutao u zemlju bajki” učenici su saznali kako jedan crni vuk za proljetnu užinu želi pripremiti kolač od jabuka. Ali on ne zna kuhati i odlučan je u namjeri da pronađe nekoga tko će mu pomoći, te odlazi u šumu. Tamo susreće Tri praščića, malu Crvenkapicu, vješticu…i doživljava brdo pustolovina a sve to kako bi napravio slasni kolač tete Ružice.

Ova prenježna i duhovita priča uvod je u lijepe zajedničke trenutke koje učenici dijele kroz čitanje naglas jedni drugima. Učenici su osim čitanja naglas sudjelovali na radionici izrade lutke od papirnate vrećice. Svaki učenik mogao je izraditi lik iz priče po želji. Kad su izradili lutku onda su je animirali.

Detaljnije upute bile su sljedeće: izabrati jedan lik iz knjige. Nacrtati glavu na kartonu, mogli su nacrtati i ruke, noge i odjeću kao i predmet koji lik drži (po želji). Zatim, bojiti i izrezati dijelove i zalijepiti na vrećicu. I na kraju staviti ruku u vrećicu i pomicati ju da ožive svoj lik. Svaki učenik je na kraju predstavio svoj lik i ispričao priču iz mašte. Materijali koji su bili potrebni su: bijeli karton, bojice ili flomasteri, škare, ljepilo i manja papirnata vrećica.