prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Zelena informacijska tehnologija u službi održivog razvoja” – najbolji rad na CUC konferenciji

Rad “Zelena informacijska tehnologija u službi održivog razvoja” proglašen je najboljim od svih prispjelih konferencijskih radova na “CUC 2021: Nove prilike”.

CARNET-ova 23. konferencija za korisnike ove se godine održavala pod nazivom “CUC 2021: Nove prilike” od 27. do 29. listopada u Konvencijskom centru Šibenik. Tim događajem Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET ujedno je obilježila 30 godina uspješnog djelovanja u poticanju primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovanju. Program je bio fokusiran na teme vezane uz prilike koje pruža informacijsko-komunikacijska tehnologija. Ove godine prvi puta konferencija je obrađivala i temu održivog razvoja, odnosno primjene tehnologije za zeleni i održivi razvoj u školi. Autorski radovi automatski su ušli u izbor najboljeg rada kojeg odabiru članovi Programskog odbora.

Rad “Zelena informacijska tehnologija u službi održivog razvoja” proglašen je najboljim od svih prispjelih konferencijskih radova na “CUC 2021: Nove prilike”. Autorice rada su učiteljice informatike Nataša Magdalenić iz Osnovne škole Stjepana Radića Bibinje i Iva Naranđa iz II. osnovne škole Čakovec. Autorice rada su uz priznanja dobile i vrijedne nagrade.

U radu “Zelena informacijska tehnologija u službi održivog razvoja” govori se o pojmu zelene informacijske tehnologije, razlozima zašto razmišljati “zeleno” i u području primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije. Prikazan je i dio rezultata istraživanja čiji je cilj bio saznati stupanj informiranosti o zelenom IT-u i primjeni osnovnih koncepata zelenog IT-a u svakodnevnom radu u školama Republike Hrvatske. Optimalna primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije je neposredno povezana s održivim razvojem i očuvanjem planeta Zemlje za buduće generacije, a svojim ponašanjem svaki korisnik informacijsko-komunikacijske tehnologije svjesno ili nesvjesno utječe na to.