prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Živimo i djelujemo zeleno!

U nastavnoj godini 2020./2021. učenici i djelatnici Osnovne škole Popovac sudjelovali su u brojnim ekoaktivnostima i još jednom opravdali zasluženi dijamantni status ekoškole.

eTwinningov projekt “Living greenly/Živimo zeleno” dodatno je obogatio školski kurikulum i viziju ekoškole, a pomoću njega se dodatno poticao volonterski, društveni, praktični i kreativno stvaralački rad, kao i aktivno sudjelovanje učenika u ekološkim aktivnostima škole i lokalne zajednice u kojoj su učenici stjecali navike odgovornog ponašanja prema okolišu i održivom razvoju.

Doprinos projektu dali su učenici svih razrednih odjela u Branjini, Kneževu i Popovcu. Aktivno su se priključili mjesečnim akcijama prikupljanja papira, plastičnih čepova i starih baterija. Uz čišćenje i uređenje okoliša škole, učenička ekopatrola se pobrinula da na kraju svakog tjedna ne izostane pravilno razdvajanje otpada u školi. Također, učenici su izradili božićne čestitke za štićenike Doma za starije i nemoćne u Belom Manastiru i Popovcu. Rezalo se, bojalo, lijepilo i recikliralo. U školskoj knjižnici reciklirale su se stare knjige i od njihovih stranica izrađeni su prekrasni božićni ornamenti koji su krasili čestitke s lijepim željama. Školska knjižničarka Marijana Kuna sa skupinom Mali knjižničari svakog je petka provodila kreativne radionice, a novonastali radovi unijeli su u prostor knjižnice dašak skladnog jedinstva s prirodom. 

Na satu Informatike, pod vodstvom učitelja Gorana Podunavca, učenici su u digitalnim alatima izrađivali postere povodom Dana planeta Zemlje, pripremili kolekciju u kojoj su izdvojili primjere dobre prakse iz škole tijekom posljednjih deset godina, ali i istražili sve o zbrinjavanju e-otpada te izdvojili važne savjete za prijatelje iz partnerskih škola. Zahvaljujući učiteljici Ankici Ostojić, učenici 3. razreda ostvarili su suradnju s vršnjacima iz Bakra. Nakon što su izradili pročišćivač vode, onečišćenu vodu iz jezera pročistili su od vidljivih čestica i mikroskopom je promatrali. Zaključili da se u vodi nalazi puno sitnih čestica i da voda nije dobra za piće. Istražili su koliko vode troši jedna obitelj u jednom danu i napisali prijedloge štednje vode u kućanstvu. Učenici prvog razreda s učiteljicom Ivanom Vrbek Mesić odgovorili su na “Ptičji izazov” prijatelja iz Područne škole Ivanovci i tako obogatili suradničku e-knjigu projektnih partnera. Učenici zadruge “(Re)kreativne pčelice” u školskom dvorištu izradili su i postavili drvene kućice, a ekopatrola se pobrinula da, posebice tijekom zimskih mjeseci, uvijek bude dovoljno hrane za sve ptice. Na mrežnoj stranici Osnovne škole Popovac možete saznati više o mnogobrojnim ekoaktivnostima koje će vam detaljnije dočarati njihov dugogodišnji moto: “Živimo i djelujemo zeleno!”.