prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Živimo zeleno 3” / “Living greenly 3”

Učenici 2. razreda Osnovne škole Bakar i učiteljica Alma Hess pridružili su se eTwinning projektu “Živimo zeleno 3”/„Living greenly 3“ u školskoj 2022./2023. godini.

Potaknuti činjenicom da je budućnost planete Zemlje u njihovim rukama, učenici 2. razreda OŠ Bakar i ove godine provode ekološke akcije. Glavni im je cilj potaknuti i razvijati ekološku svijest od najranijih dana. Zato su se uključili u projekt „Živimo zeleno“ koji se već treću godinu provodi u sklopu platforme eTwinning. Projekt je nastao 2020. godine, a autorice su projekta: Marina Arambašić, Ivana Rendulić i Biljana Popović. Cilj je projekta poticanje volonterskog, društvenog, praktičnog i kreativno stvaralačkog rada i aktivna participacija djece u ekološkim aktivnostima škole, lokalne zajednice i šire kroz koje će učenici stjecati navike odgovornog ponašanja prema okolišu i održivom razvoju.

U dogovoru i prema uputama autorica projekta učenici prate radni postupak i obilježavaju prigodne ekološke datume. Svoje su ekološke aktivnosti postavili na Twinspaceu projekta kako bi ostvarili suradnju s ostalim partnerskim školama uključenim u ovaj hvalevrijedan projekt. Uključili su se u nekoliko izazova koje su postavile autorice projekta, organizirali su u školi predavanje o volontiranju, bave se kreativnom reciklažom, izrađuju i nose platnene vrećice umjesto plastičnih vrećica, sade biljke u školskom vrtu, izrađuju hotel za kukce i kućice za ptice stanarice, obavljaju radove u školskom masliniku, skupljaju plastične čepove i sl. Uz podršku lokalne zajednice uočavaju i istražuju ekološke probleme u svojoj okolini, s ciljem ostvarivanja što kvalitetnije suradnje. Zajedno s ostalim partnerskim školama učenici stvaraju poticajno okružje za učenje, razvijaju nove ideje i bave se istraživačkim radom.

Zbog niza ekoloških akcija koje se su se tijekom prvog polugodišta odvijale u OŠ Bakar možemo potvrditi da je na području ekološke osviještenosti napravljen korak naprijed u promjeni načina razmišljanja naših učenika i roditelja. I zato pozivamo na zajedništvo, pozitivu i bolje sutra promjenom našeg odnosa prema okolišu i prirodi jer i najmanji doprinos koji vodi očuvanju okoliša još je jedan korak više ljepšem i zdravijem okruženju u kojem živimo.