prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

11. Međunarodno natjecanje “Poslovni izazov zapadnog Balkana”

Učenice 2.b razreda Sara Rastović, Michelle Riter i Lana Beštek iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar s mentoricom Aleksandrom Hohnjec, mag.oec., sudjelovale su na 11. međunarodnom natjecanju “Poslovni izazov zapadnog Balkana”, koje je okupilo učenike srednjih škola iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Od 25. do 27. travnja 2023. održano je finale natjecanje u poduzetničkim vještinama u Ulcinju u Crnoj Gori u organizaciji Dostignuća mladih u Crnoj Gori i Dostignuća mladih u Srbiji.

Okupilo se 80 učenika iz 55 srednjih škola, koji su u konkurenciji od više od 1.200 učenika, pobijedili na regionalnim i nacionalnim natjecanjima održanim u četiri zemlje u ovoj školskoj godini. Iz svake države stiglo je po 20 najuspješnijih učenika te ih je organizator slučajnim odabirom rasporedio u timove na način da u svakom timu budu četiri člana i to iz svake države po jedan. Svi timovi su dobili isti zadatak: osmisliti proizvod ili uslugu koja će u doba umjetne inteligencije očuvati osnovne ljudske vještine.

U žestokoj konkurenciji, učenica Sara Rastović s timom plasirala se na izvrsno drugo mjesto, a predstavili su personaliziranog osobnog asistenta – Desktya, čiji je zadatak pratiti navike, potrebe i želje korisnika kako bi se na najbolji način pratio njihov osobni napredak. Michelle Riter s timom se plasirala na treće mjesto, a osmislili su aplikaciju koja bi povezala psihologe i njihove korisnike uz pomoć umjetne inteligencije.
Nastavnici iz četiri zemlje, koji su bili u pratnji učenika, imali su se priliku tijekom natjecanja upoznati, razmijeniti iskustva i razmotriti mogućnosti suradnje.

Cilj natjecanja je bio razvijanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina, stjecanje samopouzdanja učenika te razvijanje ideje od „nule” do poslovnog plana, čime učenici postaju svjesni svojih mogućnosti i unapređuju svoj poduzetnički duh. Također, natjecanje ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriju zapadnog Balkana i budi svijest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou.

Natjecanje je realizirala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz podršku partnerskih organizacija iz regije: Studentski biznis centar (Crna Gora), Inkubator Munja (Bosna i Hercegovina), Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski i Udruga Poduzetni (Hrvatska). Za istaknuti je da je natjecanje namijenjeno prvenstveno učenicima viših razreda srednjih škola, a učenice su najmlađe i najuspješnije te se je postigao najbolji uspjeh jer su čak dvije učenice ušle među tri najbolja tima.