prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Samo se srcem dobro vidi

Učenicima 8. razreda Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku posljednje djelo za cjelovito čitanje bilo je djelo “Mali princ” autora Antoinea de Saint Exupéryja. Učenici su tijekom čitanja trebali odabrati jedan od brojnih citata ili ulomaka koji ih se posebno dojmio i napraviti vlastite planete.

Na satu interpretacije djela svaki je učenik pročitao odabrani citat, objasnio ga i povezao s izrađenom planetom. Nakon pojedinačnih misli, s obzirom na to da je učiteljica Hrvatskog jezika ujedno i profesorica francuskog jezika, učenicima je djelo predstavljeno na francuskom jeziku, na izvorniku. Učenici su naučili francuske riječi za glavne motive u djelu te su naučili, a usput se i zabavili pokušavajući imitirati pravilan naglasak, čitati pojedine citate iz djela na francuskom jeziku. Nakon što su učenici povezali djelo koje su čitali na hrvatskom jeziku i nekoliko rečenica na francuskom jeziku, dobili su zadatak da izrade čarobne kartice na kojima će prikazati neki od motiva iz djela i napisati citat koji ih se dojmio na hrvatskom ili francuskom jeziku. Na sljedećem su satu predstavili minijaturne kartice, a rad učenika koji je razred zajednički vrednovao, osvojio je majicu Malog princa. Učenicima se veoma svidio lipanj u znaku djela Malog princa jer ih je djelo odvelo u drugačija razmišljanja, a naučili su i djelić stranog jezika koji im se čini vrlo dalek i drugačiji od njihovog materinjeg jezika.