prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

„Antiratna izložba u učionici cvijeća“

Posljednjih dana mjeseca siječnja učenici Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ Gunja, predvođeni učiteljicom hrvatskog jezika Tamarom Gutić Filipović, organizirali su „Antiratnu izložbu“.

Izložba je rezultat mjesečnog prikupljanja dojmova, životnih priča i opisa rata u takozvanoj antiratnoj književnosti. Neobična izložba postavljena je u novouređenoj učionici nastavnog predmeta Hrvatski jezik i pod sloganom „Cvijećem protiv rata“.

Pripremajući se za antiratnu izložbu i obilježavanje Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta, učenici 7. razreda čitali su cjelovita djela i tekstove ratne tematike, gledali prigodne dokumentarne te isječke igranih filmova, provodili istraživanja o ratnim stradanjima. Među naslovima za čitanje tako su se našla djela „Sadako hoće živjeti“ Karla Brucknera, „Djevojčica iz Afganistana“ Deborah Ellis, „Dječak u prugastoj pidžami“ Johna Boynea, kao i odabrani ulomci hrvatske dječje književnosti. Rezultate čitanja i istraživanja učenici su predstavili u obliku interaktivnih plakata, multimedijalnih prikaza i ratnih „slikopriča“. Citati i prizori narušavanja ljudskih prava s jedne strane izložbe te antiratne poruke i ždralovi mira (po uzoru na djelo „Sadako hoće živjeti“) s druge strane. Za optimistične antiratne poruke na veselim plakatima i zastavicama, te u vazama cvijeća, bili su zaduženi i učenici 5. razreda. Poruke ljubavi, mira i empatije, a ususret „mjesecu ljubavi“, stvarali su nakon čitanja pjesama i pjesničkih zbirki, narodnih predaja, priča i modernih bajki. Izložba temeljena na suprotnosti sivila rata i šarenila ljubavi bila je prigoda i za obilježavanje završetka uređenja „Šarene učionice hrvatskoga jezika“ koja je preuređena i opremljena sudjelovanjem škole u projektu „Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2023. godinu“ (projekt Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije: Osnovna škola Gunja i Osnovna škola Đurđin, općina Subotica). Zanimljiva antiratna izložba učionicu sa šarenim stolcima i panoima učinila je još posebnijom i „učionicom cvijeća“.