prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

ARt future radionica u školskoj knjižnici

Učenici 8. c razreda OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja, zajedno s nastavnicom Mašom Budimski Voloder sudjelovali su na dvije radionice, koje je za njih pripremila školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić. Učenike se željelo motivirati na korištenje “AI” alate za kreativno stvaranje, prvenstveno 2D djela. Učenike se upoznalo s alatom Midjourney (2D) i kako s ChatGPT-em stvarati promptove, u svrhu sudjelovanja na festivalu digitalne umjetnosti tj. Art future izložbi.

Koji je smisao ove radionice? Zašto koristimo AI alate? Cilj ove radionice (izložbe) je dobiti povratnu informaciju u smislu likovnih djela od generacije koja će cijeli svoj život sa AI alatima. Nakon što su vidjeli mogućnosti učenici su krenuli u stvaranje svojih likovnih djela.

Tema izložbe je “Emocionalna i umjetna inteligencija” – ideja je da učenici zamisle i izraze kroz te radove njihov život u budućnosti s “AI” alatima. Ne trivijalne stvari kao “učenik sjedi i koristi mobitel” nego naprednije. Hoće li učenik uz pomoć futurističke tehnologije graditi svoju kuću? Hoće li putovati svemirom uz robotskog prijatelja? Hoće li upravljati farmom povrća koristeći autonomne dronove? Hoće li na Mjesecu razgovarati s umjetnom inteligencijom o smislu života? Hoće li stvarati megalitska umjetnička djela koristeći AI za pomoć u arhitekturi?

Želja je povećanje sposobnosti pojedinačnih ljudi u nekakvom stvaralaštvu. Možda neki učenik ima super ideju za sliku, za kompoziciju, za nešto, ali nema talenta za olovku i za kist, no možda ima talenta za riječi. Možda može opisati umjetničko djelo koje želi i koristiti ove alate da to napravi. A pod time mislimo, mogu li se uz pomoć ovih alata postići likovni radovi koji izazivaju emociju zapravo. Iako je ovo više vezano za futurizam, postoje likovna djela koja su više emotivna i više kvalitetna i manje emotivna i kvalitetna.

Dobili su veliku paletu ideja i radova od svakog učenika posebno, pa će izabrati (informatičarka i školska knjižničarka) najbolje radove i poslati ih organizatoru kako bi bili vidljivi na Art future izložbi, tj. na festivalu digitalne umjetnosti. Na drugoj radionici, birali su se najbolji radove u svrhu sudjelovanja na festivalu digitalne umjetnosti tj. Art future izložbi. Rezultati izabranih radova biti će poznati idući tjedan.

S obzirom da su razgovarali i koristili alate umjetne inteligencije, učenici su za kraj pogledali dokumentarni film „Varaždin: prošlost, sadašnjost i tu negdje negdje“, čiji scenarij i naraciju potpisuje umjetna inteligencija. Film je nastao na ovogodišnjoj „Školi medijske kulture dr. Ante Peterlić“ u Varaždinu.  A školska knjižničarka im je još pokazala kako mogu koristiti alat Synthesia tj. kako kreirati besplatni AI video, koji se također koristio u stvaranju filma. Poveznica na alat.