prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Australija u Zoo vrtu grada Zagreba

S obzirom da već više od 20 godina u sklopu izvannastavnih aktivnosti učiteljica Terezija Zokić iz Osnovne škole Bijaći vodi Likovnu grupu, velikim dijelom aktivnost učenika je usmjerena na sudjelovanje na likovnim natječajima državne i međunarodne razine. Već godinama, tijekom svake školske godine šalje likovne uratke učenika na desetak likovnih natječaja na kojima postižu zapažene uspjehe.

Na nekim likovnim natječajima koji su tradicionalni učiteljica s učenicima sudjeluje već godinama. Ipak, svaku školsku godinu otkriju poneki natječaj na kojem još nije sudjelovala. Odluku o tomu na koji će natječaj slati uratke uvelike ovisi o godišnjem kurikulu te koja je tema likovnog natječaja jer je važno da se tematski može povezati s nastavnim sadržajima pojedinog nastavnog predmeta te ishodima međupredmetnih tema. Ove školske godine, u mjesecu travnju objavljen je likovni natječaj “Moja najdraža australska životinja”. Naime, Veleposlanstvo Australije u Zagrebu je poslalo osnovnim školama plakat kojim poziva svu djecu u Hrvatskoj u dobi do 12 godina na sudjelovanje u spomenutom likovnom natječaju kako bi proslavili 10. obljetnicuAustralija u Zoo vrtu grada Zagreba”. Zadatak sudionicima natječaja jest nacrtati omiljenu australsku životinju iz zagrebačkog Zoo vrta ili onu koju bi voljeli vidjeti u njemu. Na pitanje učenicima koju australsku životinju poznaju, većina ih je odgovorila – klokana. Stoga je učiteljica iskoristila plakat likovnog natječaja na kojem su, osim koale, bile i učenicima manje poznate australske životinje. Nakon toga su na stranicama Zoološkog vrta Maksimir istražili koje su australske životinje u njemu. Učenici su bili podijeljeni u šest skupina tako da je svaka skupina istražila najzanimljivije podatke o zadanoj životinji, njenom izgledu, životnom okružju, hrani, njihovoj mladunčadi te su o rezultatima istraživanja upoznali ostale učenike. Sljedeća aktivnost je bila anketu s pitanjem koja vam je najdraža australijska životinja iz zagrebačkog ZOO vrta ili ona koju bi voljeli vidjeti u njemu. Rezultati ankete su pokazali da su to: koala, kakadu i emu. Učenici su mogli birati likovnu tehniku i likovna sredstva kojom će crtati ili slikati jednu od te tri životinje.