prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Bačvarstvo u Drvodjeljskoj školi Zagreb

Učenici 3. r razreda, smjer drvodjeljski tehničar restaurator su u sklopu nastavnog predmeta Praktična nastava posjetili bačvariju Golub u Jastrebarskom, gdje su na licu mjesta upoznali materijale, alate i tehnološki proces izrade bačvi.

Bačvarstvo je obrt koji obuhvaća, osim pravljenja bačava ili buradi i pravljenje drugoga srodnog drvenog suđa, kao badnjeva, kaca, čobanja i dr., različnih oblika, okruglog, ovalnog ili eliptičnog presjeka, a stijena sastavljenih od više drvenih dijelova: duga i danarica, koje stežu drveni (ljeskovi, brezovi ili vrbovi) ili željezni obruči. Bačve se rade iz različita drva, prema tome, za što će se upotrijebiti-za ulje od bukovine, za vino, pivo i rakiju od hrastovine, za posoljene ribe i sir od jelovine. Jasen i dud daju također vrlo dobro drvo za pravljenje bačvarske robe. Slavonska hrastovina na glasu je kao osobito prikladna vrsta za bačvarsku robu.

Učenici su posjetili bačvarsku zbirku u kojoj su izloženi eksponati starog bačvarskog alata, naprava i proizvoda. Tradicijski obrt bačvarstvo učenici su doživjeli na poseban način, kroz majstorski rad rukama i pokazanu ljubav prema drvu. Kao nastavak suradnje, u Europskom tjednu vještina stečenih u strukovnom  obrazovanju i osposobljavanju u školi su provedene zanimljive aktivnosti. U cilju promocije tradicionalnih obrta stručno predavanje za učenike i nastavnike održao je gospodin Žarko Šenjug, vlasnik obrta za izradu i restauraciju drvenog i tapeciranog namještaja. Pridružio mu se i gospodin Milivoj Golub, prezentirajući alate i način izrade bačvi.

Bilo je to svojevrsno vraćanje na početak, jer je njihov put od učenika do majstora započeo baš u školi, a stručno znanje nadogradili su i obogatili na Šumarskom fakultetu u Zagrebu. Uvodnu riječ održao je Pero Čavara, magistar konzervacije i restauracije, nastavnik praktične nastave- smjer drvodjeljski tehničar restaurator, koji je predstavljajući goste naglasio da je drvo ta poveznica koja povezuje sve smjerove u školi, prirodni materijal koji oplemenjuje prostore u našem radnom i životnom okolišu.

Drvo i njegova anatomija, osnovni presjeci, mjerenje vlage u drvu, načini sušenja i promjene na drvu kod prirodnog i umjetnog sušenja, greške nastale pri sušenju-sve je to učenicima na zanimljiv način približio gospodin Šenjug, prezentirajući navedeno na uzorcima drva. Bačve izrađene od kalane ili cijepane hrastovine ili bagrema su odabir gospodina Goluba. Takve bačve osiguravaju vrhunsku kvalitetu vina zbog jedinstvenog svojstva drva i mikrooksidacije. Tehnološki proces izrade bačve zahtijeva puno stručnog znanja i iznimnu vještinu majstora bačvara-od cijepanja trupca, izrade i oblikovanja dužica do završnog sastavljanja. U vremenu CNC tehnologije u školi nisu zaboravljeni stari hrvatski tradicijski obrti, čiji vješti majstori daju drvu posebne oblike.

Literatura:

  1. Hrvatska enciklopedija