prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Bijele rode možete pratiti i preko interneta

Bijela roda jedna je od najprepoznatljivijih ptica ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi. O njihovoj dobrobiti brigu vodi Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u kojoj je zabilježeno čak 275 gnijezda bijelih roda, a redovito ih možete pratiti i u prijenosu uživo putem interneta.

Prema broju gnijezda bijele rode, Zagrebačka županija na visokom je drugom mjestu u Hrvatskoj. Najviše je roda u naseljima Donja Kupčina i Donja Zdenčina, gdje je zabilježeno šesnaest gnijezda. Kako bi građane upoznali s tim zanimljivim pticama, u jedno je gnijezdo stavljena kamera. Ondje su se ovog proljeća izlegla tri ptića, a Zeleni prsten pozvao je posjetitelje da za njih predlože imena.

Rode su strogo zaštićene, a u divljini žive oko četrdeset godina. Njihova staništa često ugrožavaju ljudi, i to isušivanjem močvara, upotrebom pesticida, krivolovom i urbanizacijom. Ipak, rode su se prilagodile suživotu s ljudima.

Gnijezda često svijaju na krovovima kuća ili stupovima električne mreže, a jedno gnijezdo prosječno teži sto kilograma. Do sredine kolovoza mlade se rode pripremaju za put u toplije krajeve. Vježbaju mišiće za let i podižu se od gnijezda.

Boravak na jugu Afrike nužan je kako bi se na proljeće ponovno mogle vratiti svojim poznatim, toplim gnijezdima.