prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Božićni eko-izazov: Budi svjestan stvor, spasi jelku ili bor

Ideja je bila izraditi zamjenu za okićenu božićnu jelku, a pritom ne kupiti nešto novo i proizvesti što manje otpada! Učenici zagrebačke Industrijske strojarske škole su od otpadnih materijala nastalih pri radioničkim vježbama u okviru Praktične nastave, izradili božićno drvce u odjelima Školske radionice. Drvce su fotografirali, u kadar uključili i #BožićniEkoizazov2020, objavili sliku na zidu profila i opisali kako je i od čega nastalo božićno drvce koje je objavljeno u galeriji slika zajedno s ostalim finalistima natjecanja.

Vlastitim primjerom učenici Industrijske strojarske škole, uz mentorstvo strukovnog učitelja Silvia Terzea, pokazali su kako Božić može biti bajkovit i ukoliko se koriste stari predmeti i otpadni materijali koji nerijetko svoje mjesto, umjesto kao božićna dekoracija, pronađu u spremniku za otpad. Učenici su, sudjelujući u izradi božićnog drvca, ispunjavali odgojno obrazovna-očekivanja međupredmetnih tema održivosti, osobnog i socijalnog razvoja, poduzetništva, ali i građanskog odgoja i obrazovanja.

Učenici su:božićno drvce

  • djelovali u skladu s načelima održivoga razvoja s ciljem zaštite prirode i okoliša
  • suradnički učili i radili u timu
  • upućivali na međuovisnost članova društva i proces društvene odgovornosti
  • primjenjivali inovativna i kreativna rješenja
  • planirali i upravljali aktivnostima
  • sudjelovali u projektu i izradi od ideje do realizacije
  • promicali kvalitetu života u zajednici.

Slike kreativnih “zero waste” božićnih drvaca objavljivale su se od 17. prosinca 2020. do 7. siječnja 2021. godine. Nakon toga, od 7. do 11. siječnja 2021., skupljali su se “lajkovi” u galeriji slika, a pobjedničko drvce, koje je skupilo najviše “lajkova”, proglašeno je zadnji dan  u ponedjeljak, 11. siječnja 2021. godine  i osvojilo bicikl koji je donirala Biciklopopravljaona Zelene akcije. Uključivanjem u božićni eko-izazov, učenici Industrijske strojarske škole proslavili su blagdane u “zero waste” duhu, učili su i zabavili se te postali primjer svojim prijateljima i poznanicima.