prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Brončana medalja učenika

Među izlagačima bili su i učenici Industrijske strojarske škole Valentino Plavec iz 2. d i Luka Dermišek iz 2. f koji su posjetiteljima Izložbe prezentirali način izrade aluminijskog privjeska „Kocka u kocki“ te izradu metalne instalacije „Krugovi tolerancije“. Za svoje radove učenici su osvojili brončanu medalju.

Osma izložba inovacija Ivanić-Grad I3G održana je 24. i 25. svibnja 2023. pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada Ivanić-Grada i turističke zajednice grada Ivanić-Grada, Zagrebačke županije te u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Zagrebačke županije i Hrvatskom zajednicom inovatora. Predstavljeni su projekti, inovacije, ideje te završni radovi učenika iz srednjih strukovnih škola i studenata tehničkih i drugih fakulteta iz gotovo cijele Hrvatske, a sudjelovali su i učenici iz nekoliko osnovnih škola Zagrebačke županije. Među izlagačima bili su i učenici škole Valentino Plavec iz 2. d i Luka Dermišek iz 2. f koji su posjetiteljima Izložbe prezentirali način izrade aluminijskog privjeska „Kocka u kocki“ te izradu metalne instalacije „Krugovi tolerancije“. Za svoje radove učenici su osvojili brončanu medalju. Učenicima su u pratnji bili nastavnik Josip Filić i voditeljica praktične nastave Kristinka Lemaić, a metalna instalacija “Krugovi tolerancije” izrađena je kao rezultat radionica o toleranciji koje je provela nastavnica Iva Bojčić.

Brojni posjetitelji Izložbe imali su priliku razmijeniti iskustva s već afirmiranim poduzetnicima i inovatorima, a u okviru Izložbe održao se zanimljiv popratni program s radionicama iz područja znanosti, inovacija i tehničke kulture za mlade svih uzrasta. Međunarodno nagrađene inovacije CONNEKT – World’s First Smart Modular Plug’n’play System i SMART PLANK MAT, Prijenosna mini konzola, Kapacitivna elektroda za beskontaktno mjerenje bioelektričkih signala, Pneumatska robotska ruka upravljana PLC-om, Sustav za izvlačenje sondi, Robotsko vozilo, Izrada robota s navođenjem putem mobilnog uređaja ili kontrolni uređaj za pametni vrt samo su mali dio inovacija učenika i studenata koje su predstavljene na ovogodišnjoj izložbi.

Svoje su inovacije predstavili učenici Srednje škole „Ivan Švear“ iz Ivanić -Grada, Srednje škole Jelkovec, Industrijske strojarske škole iz Zagreba, Elektrotehničke škole Zagreb, I. Tehničke škole Tesla iz Zagreba, Strukovna škola Đurđevac, Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška, Obrtničke škole Koprivnica, Srednje škole Zlatar, Tehničke škole Sisak, Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo iz Rijeke, Strukovne škole Sisak, Obrtničke i tehničke škole Ogulin kao i drugih srednjih škola iz Čakovca, Varaždina, Šibenika, Samobora i drugih hrvatskih gradova. S inovacijama će se predstaviti i velikih broj hrvatskih fakulteta, od Visokog učilišta Algebra iz Zagreba, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu preko Fakulteta elektrotehnike i računalstva Sveučilišta u Zagrebu, Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu do Sveučilišta Sjever i Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

U bogatom popratnom programu izložbe održale su se robotičke radionice Mobilni robot za učenje umjetne inteligencije Hrvatskog robotičkog saveza i Gospace – robotsko spašavanje žrtve Hrvatskog saveza informatičara, radionice za najmlađe Istražuj kao arheolog Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Po prvi put na izložbi su sudjelovali predstavnici Hrvatskog saveza brodomaketara iz Rijeke koji su održali brodomodelarsku radionicu „Moj mali škver“. Hrvatsko nuklearno društvo predstavilo se predavanjem na temu „Nuklearna elektrana Krško i zbrinjavanje nuklearnog otpada“. Zanimljiv performans Elektronička glazba i Muzikalna Teslina zavojnica prvog dana Izložbe u večernjim satima održao je nagrađivani mladi inovator, student zagrebačkog FER-a i član Elektroničkog i računalnog kluba Ivan Kožar.

Izložbe inovacija predstavljaju izvanredne prilike za upoznavanje s najnovijim dostignućima iz svijeta znanosti i tehnologije. Izložba inovacija koju je organizirao Elektronički i računalni klub iz Ivanić-Grada u suradnji s partnerima ostvarila je cilj te potaknula interes za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku među djecom i mladima.