prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica slavi 20 godina

Centar za djecu mlade i obitelj Velika Gorica već 20 godina brine o potrebama djece, mladih, roditelja ali i svih ostalih članova obitelji. Centar je osmišljen kao mjesto u kojem se provode preventivni programi koji djeluju na pozitivan razvoj djece i mladih u zajednici.

U posljednje se vrijeme sve češće govori o problemima mentalnog zdravlja djece i mladih. Domaća i svjetska istraživanja navode podatak 20/20 – što znači da oko 20% djece i mladih ima problema s mentalnim zdravljem, a od njih se samo 20% prepozna. Istraživanje provedeno 2021. i 2022.g. o utjecajima pandemije na mlade u Hrvatskoj proveli su stručnjaci na čelu s dr. Borisom Jokićem u kojem je sudjelovalo više od 43.000 učenika u Hrvatskoj. Prema podacima iz navedenog istraživanja čak 36 posto učenika iskazuje da je pandemija imala negativan utjecaj na psihičko zdravlje.

Prema navedenom istraživanju stariji učenici više iskazuju depresivnost i anksioznost, a rad u Centru u Velikoj Gorici to i potvrđuje. Navedeni podaci govore da značajan dio mladih treba sustavnu podršku mentalnom zdravlju, pa je postojanja institucija koje se bave problemima mentalnog zdravlja u zajednici od iznimne vrijednosti i značaja. To je posebno važno u posljednje vrijeme kada smo svjedoci dramatičnim događanjima kao što su potresi, pandemija, rat u Ukrajini, visoka inflacija i klimatske promjene jer sve to  pojačava osjećaj nesigurnosti.

U Centru za djecu mlade i obitelj se rade individualna savjetovanja s oko 200 korisnika godišnje, a stručnjakinje se najviše susreću s navedenim problemima depresivnosti i anksioznosti kod djece i mladih, povećanom učestalošću samoozljeđivanja kao i češćim pojavama paničnih napada. Centar promiče važnost brige o mentalnom zdravlju senzibilizacijom i edukacijom svih članova lokalne zajednice izdavanjem brošura i pisanjem tekstova, držanjem predavanja i edukacija za odgojitelje, učitelje i roditelje te pružanjem usluga u vidu socijalizacijskih radionica.

Važnu ulogu u izgradnji mentalnog zdravlja imaju i logopedski tretmani koji su, kao i svi drugi programi Centra, besplatni za korisnike. Godišnje je u individualnom tretmanu kod logopedinje oko 150 djece, a roditelje se savjetuje kako raditi s djetetom kod kuće, a provode se i grupe za djecu s govorno-jezičnim teškoćama s ciljem pripreme za školu.

U Centru se provode i programi za predškolce, razne kreativne i socijalizacijske radionice, kao priprema za prijelazna razdoblja u školovanju – za polazak u školu, u 5. razred i u srednju  školu, a nude se i grupe pomoći u učenju. Godišnje je oko 1000 polaznika grupnih programa – od kreativnih programa koji se nude preko ljeta za vrijeme učeničkih praznika, preko programa u kojima se radi na razvoju socijalizacijskih vještine, programa pomoći u učenju i pripreme za prijelazna razdoblja. Najveći postotak korisnika usluga Centra čine učenici osnovnih škola, njih je oko 65%.

U utorak 25.travnja 2023. godine u 12.00 sati u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica Centar za djecu mlade i obitelj proslavit će 20 godina svog rada. Govornici će govoriti o važnosti postojanja institucija ovakvog tipa u zajednici, zašto je važno brinuti o mentalnom zdravlju djece i mladih, zašto je važna dječja participacija i  koja je uloga i vrijednost Centra za djecu mlade i obitelj u Velikoj Gorici, a moći će pogledati i kratki film o aktivnostima u Centru. Nakon obilježavanja dvadesete obljetnice rada, stručnjakinje u Centru će nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima u vidu individualnog i grupnog rada, a fokus će biti u radu na temama mentalnog zdravlja s djecom, mladima, roditeljima i stručnjacima. U sljedećem razdoblju rad će se više usmjeriti na temu nasilja među vršnjacima, budući djeca i mladi često izvještavaju da ih to muči. Također se planira pojačano raditi na edukaciji roditelja o opasnostima od digitalne tehnologije. U posljednje vrijeme se intenzivno radi na temi dječje participacije, pa će krajem ove godine izaći knjižica o iskustvima rada u Dječjem gradskom vijeću.

Više informacija potražite na mrežnim stranicama Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica.