prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Čitalačka pismenost u srcu Andaluzije

Učenici trećih razreda Poštanske i telekomunikacijske škole u Zagrebu sudjelovali su u mobilnosti Erasmus+ projekta pod akreditacijom na temu čitalačke pismenosti.

Mobilnost se odvila u školi IES Virgen de la Cabeza, u gradiću Marmolejo, u centru Andaluzije.

Sama provedba aktivnosti započela je posjetom španjolskih učenika koji su boravili kod hrvatskih učenika u listopadu prošle godine. Sedmerohrvatskih učenika potom je otputovalo na tjedan dana u Španjolsku. Učenici su uspješno savladali logističke prepreke u pratnji profesorica Maje Lozo Herceg i Dijane Šprem Frković.

Vrijeme su tamo proveli učeći o španjolskoj kulturnoj i književnoj ostavštini. Umjesto klasične nastave, sami su postajali Cervantes i prolazili Lorcinim putevima čitajući njegovu poeziju. Također su naučili osnove flamenco pjesme i plesa i njihovu neodvojivost od književnog izražaja Andaluzije te se okušali u oslikavanju ostavštine Rafaela Albertija.

U školi su učenici ponavljali naučeno kroz digitalne alate i imali prilike posjetiti farmu koja djeluje pod upravom škole. S obzirom na to da od usjeva škola ima prihod, odličan je primjer samoodrživosti. Gradić Marmolejo nalazi se u blizini dva velika grada Andaluzije, Kordobe i Granade. Učenici su posjetili dvije velike lokacije pod zaštitom UNESCO-a, Veliku džamiju u Kordobi i palaču Alhambra u Granadi. Domaćini su organizirali i posjet gradskoj vijećnici i susret sa zamjenicom gradonačelnika te intervju na lokalnom radiju. Sudjelovanjem i aktivnošću u ovoj mobilnosti projekta, učenici su imali jedinstveno iskustvo učenja, dobili uvid u novu dimenziju europske kulture i njezinih znamenitosti te potaknuli svoju kreativnost.