prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Čitamo i rastemo uz eTwinning projekt “Uz čitanje riječi rastu 3”

U 2. c razredu Osnovne škole kralja Tomislava iz Zagreba vrlo često bude tiho. Čuje se samo tiho listanje stranica i posuđivanje aktualnih književnih naslova u razrednoj knjižnici.

To je zato jer 2. c razred i učiteljica Iva Erak već drugu godinu aktivno sudjeluju u eTwinning projektu “Uz čitanje riječi rastu 3 /Words grow by reading” 2022./2023. Projekt “Uz čitanje riječi rastu 3” je iznimno vrijedan i sveobuhvatan. Sudjelovanje učenika i učitelja iz pet europskih zemalja pruža bogatu međukulturalnu razmjenu i priliku za razumijevanje različitih perspektiva i književnih tradicija.

U pandemijskim godinama odlučili su intenzivno dovesti “vanjski” svijet u svoju učionicu. Tada su započeli s raznim čitalačkim aktivnostima. Tako da se u školi projekt za poticanje čitanja “Uz čitanje riječi rastu” provodi od svojih početaka.

Ciljevi i aktivnosti tog projekta usmjereni su prema izgradnji kulture čitanja kod djece. U njemu učenici razvijaju čitalačke vještine. Potiče se razvoj kritičkog mišljenja i promicanju cjeloživotnog obrazovanja kod učenika. Važno je što kroz projekt razvija se navika čitanja kod učenika, ali i njihovu sposobnost promišljanja o različitim vrstama književnih djela. To će im pomaže da razviju širu perspektivu i razumijevanje različitih svjetonazora.

Kroz razne aktivnosti projekta učenici dobivaju priliku da stvore dublju vezu s knjigama. Učenici razviju svoje vlastito mišljenje i doživljaj književnosti. Osim toga, poticanje učenika da samostalno traže knjige i provode slobodno vrijeme čitajući dodatno pridonosi razvoju njihove čitalačke kulture.

Ove školske godine kroz vođeno i samostalno čitanje provodili su radionice za emocionalni rast i podršku, poticali su različite vrste inteligencije sa skupnim i samostalnim zadacima, priređivali su izložbe u školi i u Gradskoj knjižnici Tina Ujevića, družili se sa spisateljicom Niveskom Juraga Kovačev, provodili Zoom biblioterapiju s Osnovnom školom Trilj.

Suradnja između učenika i učitelja iz različitih zemalja omogućuje razmjenu ideja, perspektiva i iskustava. To obogaćuje projekt i omogućava svim sudionicima stjecanje novih saznanja i razvijanje međunarodnog razumijevanja. Surađujući s mnogim hrvatskim školama i njihovim učiteljima i bibliotekarima, ali i OŠ Trebovlje iz Slovenije ostvarili su mnoga lijepa poznanstva i prijateljstva te su se povezali uz čitanje i s digitalnim tehnologijama.

Učenici Osnovne škole kralja Tomislava i njihova učiteljica Iva Erak nagrađeni su dvjema Europskim oznakama kvalitete za svoje aktivnosti u ovome projektu. Europska oznaka kvalitete je priznanje koje dodjeljuje Europska komisija školama koje su postigle izvrsnost u području eTwinning projekata.

Nastavak projekta “Uz čitanje riječi rastu 3” imat će značajan utjecaj na učenike i njihov odnos prema književnosti. Kroz njega će se nastaviti poticati ljubav prema čitanju i razviti vještine čitanja, potaknuti kreativnost i samostalnost učenika. Učenici će razviti vlastite vrednote i stavove prema književnosti i slobodnom vremenu. Nadamo se da će projekt imati uspješan nastavak i dugoročne rezultate.