prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Cjelogodišnji eTwinning projekt “Čakavica u srcu”

Projekt “Čakavica u srcu” provodit će se tijekom školske godine 2021./2022., a namijenjen je učenicima i učiteljima od 1. do 4. razreda osnovne škole.

Svrha projekta je očuvanje zavičajnog govora od zaborava s ciljem poticanja učenika na istraživanje zavičajnih riječi, izradu zavičajnog rječnika i slovarice te literarnog, glazbenog, likovnog i dramskog stvaralaštva u okviru sadržaja i ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za niže razrede osnovne škole. Voditeljice projekta su Jagoda Čopac iz Osnovne škole Trstenik, Split i Sandra Podrug iz Osnovne škole Split 3, Split.

Tijekom projekta se razvija interes i ljubav prema hrvatskom jeziku (zavičajnom govoru – čakavici), hrvatskoj tradicijskoj glazbi,  tradicijskim igrama i plesovima te prema skupnom muziciranju, literarnom, dramskom i likovnom izričaju. Raznovrsnim projektnim aktivnostima želi se potaknuti projektne partnere na međusobnu komunikaciju i suradnju uz primjenu IKT-a u nastavi. Projektne aktivnosti predložene su okvirno po mjesecima, a bit će realizirane tijekom rada na projektu:

  • Rujan – “Upoznajmo se” (predstavljanje i izrada razrednog loga, himna projekta)
  • Listopad – “Misec o’ libri” (predstavljanje knjige na čakavici)
  • Studeni/ Prosinac – “Blagdani prid vratiman” (izrada zavičajne slovarice, ukrasi za bor sa zavičajnim riječima, digitalna čestitka)
  • Siječanj/ Veljača – “Igrajmo se, pivajmo i balajmo” (prikaz dječje tradicijske igre ili plesa)
  • Ožujak/ Travanj – “Pisma našeg razreda” (pisanje razredne pjesme na čakavici, obilježavanje Uskrsa)
  • Svibanj – “Moje misto” (predstavljanje običaja svoga mjesta)
  • Lipanj – “Fešta za kraj” (prikaz zajedničkih rezultata projekta.

Na kraju nastavne godine predviđeno je predstavljanje rezultata projekta roditeljima i ostalim učenicima, djelatnicima pojedine  partnerske škole i na Twinspaceu putem videokonferencije i izradom zajedničke digitalne knjige. Ostali projektni partneri mogu sudjelovati s prijedlozima i idejama.