prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Da sam ja Tadija”

“Tadijine jeseni” obilježili su učenici osmih razreda Osnovne škole “Ivana Brlić-Mažuranić” Slavonski Brod pod vodstvom prof. Višnje Kokanović u predmetnom kurikulumu hrvatskoga jezika u redovnoj i izvanučioničkoj nastavi. Mjesec hrvatske knjige prilika je i za sjećanje na književnike koji su nekada bili među nama te nas zadužili svojom ostavštinom, a Slavonski Brod ih je imao puno.

“Da sam ja Tadija”, misao je vodilja ovogodišnjih Jeseni, pa su učenici istraživali lik i djelo rado čitanog pjesnika. Pjesnikovu biografiju lako su pretvorili u autobiografiju uspješno predstavljajući Tadijine pjesme kao svoje služeći se vizualizacijom pjesničkih slika. Učenici su detaljnije upoznali Tadijanovićevu poetiku okušavši se u literarnom stvaralaštvu. Povezali su  tipične intimne motive s tematikom zavičaja, Rastušja i Slavonije u vlastitim ostvarajima u prozi i stihu. Posjet Gradskoj knjižnici Slavonski Brod u srijedu, 2. studenog 2022. godine, obogatio je i proširio učeničke spoznaje o važnosti čitanja i pisanja. Učenici osmih razreda prisjetili su se Tadijina spomendana sudjelovanjem i u literarnoj radionici u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod uz  projekt “Tadijine jeseni”.

Cilj projekta bio je okušati se u literarnom stvaralaštvu prema ponuđenim motivima i naslovima Tadijanovićevih pjesama. Motivaciju i inspiraciju učenici su dobili u “tajanstvenim” kutijama. Preko stvarnih i opipljivih motiva osmislili su nove vizualne, akustične, taktilne, gustativne i olfaktivne pjesničke slike. Suradnjom voditeljice projekta Gradske knjižnice Slavonski Brod Marine Dukić, izabranih učenika osmih razreda škole i profesorice hrvatskoga jezika i književnosti Višnje Kokanović iznjedrene su literarne uspješnice. Među najuspješnijim radovima, prepoznat je i rad učenice Hane Ferković (8.c) “Moj zavičaj” te predložen za vlastito predstavljanje na Književnoj večeri brodskih pjesnika u četvrtak, 3. studenog 2022. godine, u čast Margana Tadeona, slavonskog stoljetnog hrasta – Dragutina Tadijanovića. Bogata iskustva poticaj su učenicima da i dalje stvaraju pišući, a učiteljici da primjeni metode rada literarne radionice u svakodnevnoj nastavi.