prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dabar u OŠ Opuzen

Drugi put za redom u Osnovnoj školi Opuzen održalo se međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja – Dabar. Ove godine natjecanje je održano u razdoblju od 11. do 15. studenoga 2019. godine. Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga Suradnici u učenju uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNET-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. U OŠ Opuzen natjecanje je organizirala učiteljica Ivana Bašić.

Natjecalo se 38 učenika nižih razreda. U kategoriji MikroDabar (1. i 2. razredi osnovne škole) natjecalo se deset učenika dok se u kategoriji MiliDabar (3. i 4. razredi) natjecalo 28 učenika. Učenici su pozorno rješavali zadatke i nakon riješene ankete svi su imali osmijeh na licu jer su osvojili digitalnu značku.

Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza zanimljivih zadataka. Također, izvrsno se nadovezuje na kurikularnu reformu kojom se potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije.

Na kraju natjecanja učenici su izjavili da im je natjecanje bilo zanimljivo i da jedva čekaju sljedeće natjecanje.