prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Daktilografija: vještina koja ostaje relevantna u digitalnom doba

Pod pojmom pismenosti ne podrazumijeva se samo sposobnost čitanja i pisanja. U današnje vrijeme postoji informacijska, grafička, zdravstvena, financijska i druge vrste pismenosti. Razumijevanje sadržaja, pisanje molbi, traganje za informacijama ubrajaju se u funkcionalne vrste pismenosti. Kako bi pojedinac bio uspješan na radnom mjestu i životu nužno je da ovlada s nekoliko različitih vrsta pismenosti.

Već od predškolske dobi sposobnost komuniciranja i povezivanja sa drugima mjeri se kroz razumijevanje, izražavanje i tumačenje osjećaja i činjenica u usmenom i pismenom obliku. Danas djeca od najranije dobi koriste različite izvore informacija, vizualne, zvučne i digitalne materijale koje nam omogućuje digitalna tehnologija. Kao i u drugim oblicima života digitalne tehnologije utječu na pismenost. Robotika, umjetna inteligencija ili računalstvo u oblaku zavladale su našim učionicama i životima. Kao što je konvencionalna pismenost bila pokretač društveno ekonomskog razvoja, funkcionalna pismenost danas je sredstvo koje pomaže u osobnom rastu i razvoju ali i razvoju društva kao cjeline.

Daktilografija, ili vještina brzog i točnog tipkanja na tipkovnici, postala je temeljna kompetencija za mnoge poslovne ali i svakodnevne aktivnosti. Iako se može činiti da su moderni uređaji kao što su pametni telefoni i tableti s virtualnom tipkovnicom smanjili potrebu za daktilografijom, činjenica je da je ova vještina i dalje ključna za mnoge profesionalne i osobne svrhe.

Tipkanje postaje način pisanja, a tipkovnica mijenja olovku. Svima je sve više u rukama mobitel ili tablet, sve manje olovka. Na tipkovnici se nalaze slova, brojevi, interpunkcijski znakovi. Međutim mlađe generacije u svakodnevnoj komunikaciji sa vršnjacima, ali i za potrebe škole sve  više koriste skraćenice i znakove, sve manje pune rečenice. Učenici pišu sastavke, seminarske radove, prezentacije…i rade greške koje nastaju uslijed nepoznavanja jednako pravopisa, kao i tehnike tipkanja. Kako bi korištenje tipkovnice bilo učinkovito trebali bi ju dobro poznavati.

Tipkanje s dva prsta i stalno gledanje u tipkovnicu usporava proces i stvara mnogobrojne pogreške. Prema nekim pokazateljima disgrafija se javlja kao sve češći poremećaj učenja današnje djece i mladeži. Stoga tipkanje može postati novi rukopis. Tipkati pravilno, brzo i bez gledanja u tipkovnicu je vještina koja se može razvijati od najranije dobi bez straha od pogrešno napisanog slova.

U današnjem brzom ritmu života, brzina je od suštinskog značaja. Osobe koje su vješte u daktilografiji mogu znatno ubrzati proces unosa teksta, bilo da pišu e-poruke, izvještaje, ili samo bilješke. Brza i učinkovita daktilografija omogućuje radnicima da završe više posla u kraćem vremenskom periodu, poboljšavajući produktivnost i efikasnost.

Daktilografija nije samo brzo tipkanje, već i poznavanje različitih tipkovnica, prečaca i alata koji olakšavaju rad. Osobe koje su vješte u daktilografiji često imaju prednost u digitalnom okruženju i lakše se prilagođavaju promjenama tehnologije. Isto tako čine manje grešaka prilikom unosa teksta, što je ključno u profesionalnom okruženju gdje se greške mogu skupo platiti. Pouzdana i točna daktilografija osigurava da dokumenti budu precizni i profesionalni.

Iako se daktilografija često povezuje s poslovnim okruženjem, također ima veliku vrijednost u osobnoj upotrebi. Bilo da se koristi u pisanju eseja, dnevnika ili jednostavno u komunikaciji s prijateljima putem e-poruka ili društvenih mreža, brza i točna daktilografija olakšava izražavanje i komunikaciju.

Daktilografija ostaje ključna vještina u današnjem digitalnom dobu. Brza i točna tipkovnička vještina ne samo da poboljšava produktivnost i efikasnost u poslovnom okruženju, već također pruža temeljnu digitalnu pismenost i olakšava osobnu komunikaciju. Bez obzira jesmo li u potrazi za poslom, želimo li poboljšati svoje profesionalne vještine ili jednostavno želimo biti efikasniji u svakodnevnom životu, ulaganje u razvoj daktilografskih vještina može biti izuzetno korisno i isplativo. Iz tih razloga potrebno je omogućiti učenicima razvijanje pismenog izražavanja u skladu sa zahtjevima digitalnog društva, na njima prihvatljiv način. U školama uvoditi kroz različite predmete, interdisciplinarno ovladavanje tipkovnicom na učinkoviti način.