prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan ružičastih majica

Posljednje srijede u veljači obilježava se Dan ružičastih majica kojim se na simboličan način želi skrenuti pozornost na problem sve učestalijega vršnjačkog nasilja u školama. Hrvatski sabor je 2017. godine proglasio taj dan Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Prije petnaest godina, točnije 2007. godine, u Kanadi je dječak postao žrtvom vršnjačkoga nasilja zato što je obukao ružičastu majicu kao znak podrške majci koja je tada bila teško bolesna. Kao znak protesta na ovaj slučaj nasilja, dječakovi prijatelji obukli su ružičaste majice i pokrenuli lavinu događaja koji su rezultirali obilježavanjem Dana ružičastih majica diljem svijeta, a sve s ciljem suzbijanja vršnjačkoga nasilja svake vrste.

Dan Ružičastih Majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, obilježava se i u Osnovnoj školi Fran Franković, Rijeka a kako pada na dan kada su na praznicima, odlučili su ga obilježiti ranije nizom aktivnosti. Na inicijativu Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, nositelja cjelokupnog programa i začetnika ideje u Republici Hrvatskoj kupnjom ružičastih majica, dali su znak podrške. Krenuli su prvo s radionicom socijalne pedagoginje o vrstama nasilja i izradom pismenih poruka koja govore o prevenciji nasilja koje lijepe na veliki plakat. S učiteljicom pomoću digitalne aplikacije Wordwall ponavljaju kroz pitanja i odgovore o vršnjačkom nasilju. Zatim su pogledali animirani film” Izvrnuto Obrnuto” (eng. Inside Out,2015.) fantastičnu priču o emocijama (Sreća, Strah, Tuga, Ljutnja i Gadljivost). Film obrađuje jedan od najvećih problema s kojim se svako dijete susreće prilikom odrastanja, a to su različite emocije koje prate emocionalni razvoj. Emocije često znaju zbuniti, donijeti određeni nemir i poljuljati rast i razvoj samopouzdanja. Potaknuti filmom zapisivali su svoje osjećaje na ružičaste majice od kolaž papira. Radovi učenika u obliku majica s porukama protiv nasilja i plakat izložili su u holu škole.

U sklopu jednogodišnjeg međunarodnog eTwinning projekta “Dan ružičastih majica 2022. / Pink Shirt Day 2022.” učenici još sudjeluju i u obilježavanju ostalih značajnijih datuma i aktivnosti koji doprinose smanjenju vršnjačkog nasilja.