prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dani Erasmusa 2022.

Od 13. do 15. listopada 2022. godine obilježeni su Dani Erasmusa u svijetu i diljem Hrvatske. Povodom 35. rođendana Erasmus programa organizirano je oko 6 300 događaja. Među njima je bio i događaj, koji je organizirala Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin, u suradnji s drugim odgojno-obrazovnim ustanovama i udrugama te Pučkim otvorenim učilištem iz Pazina.

Radi se o predstavljanju aktivnosti dvaju međunarodnih projekata, a koji su provedeni uz poticaj Agencije za mobilnost i programe EU. KA1 projekt pod nazivom “OUtstRetching ECOlogical awareness Digital competence and innovative EDUcational TEAching Methods – OUR ECO EDU TEAM” predstavila je koordinatorica projekta Roberta Rudela. U sklopu projekta uspješno su ostvarene mobilnosti učitelja i stručnih suradnika u Sloveniju, Italiju, Irsku, Španjolsku i Portugal, a planira se dovršetak mobilnosti i odlazak u Irsku i Finsku. Aktivnosti za učenike

Ciljevi planirani projektom jesu razvoj ekološke odgovornosti učenika, IKT kompetencija učitelja i stručnih suradnika te inovativnih metoda poučavanja. Drugi, KA2 projekt, kojeg je prezentirala koordinatorica Kristina Mijandrušić Ladavac, provodi se pod nazivom “Tackling Early Leaving – Out of Box Education”. Projektom su planirane i provedene mobilnosti učenika, a povratne informacije onih koji su sudjelovali su i više nego pozitivne.

Osim prezentacija, provedene su i praktične radionice i aktivnosti za djecu i mlade, poput izrade lutaka i torbi, zanimljivih pokusa, a organiziran je i “ZEKO (Zaigraj eko) kviz” kako bi posjetitelji mogli pokazati svoje znanje i osvojiti vrijedne nagrade.

Svi zainteresirani su dobili priliku pogledati izložbu radova, koje su učitelji pripremili zajedno s učenicima, a na punktovima su dobili brošure i informativne letke nastale u sklopu navedenih projekata. Učitelji i stručni suradnici, zajedno s koordinatoricama projekata bili su na raspolaganju za sva pitanja te su dijelili svoja iskustva i primjere dobre prakse. Duh međunarodne suradnje pokazali su i učenici iz Rumunjske i Njemačke, koji su posjetili predstavljanje i koje je škola imala priliku ugostiti. Veselog raspoloženja proslavili su 35. rođendan Erasmusa i zaključili ovogodišnje Erasmus Dane.