prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Darovi prirode” u Rumunjskoj

U Osnovnoj školi Ivana Mažuranića i ove su školske godine započeli s novim projektom iz Erasmus+ programa pod nazivom „Gifts of nature“, a radom se na projektu kod učenika želi razviti novo gledanje na prirodu oko nas i razvijati, ne samo njihovu ekološku svijest, nego i svijest o tome da se veliko bogatstvo krije u prirodi koja nas okružuje.  

Kroz dvije će godine škole iz Španjolske, Turske, Slovačke, Rumunjske i Hrvatske provoditi mjesečne aktivnosti u kojima će osposobiti svoje učenike kako prepoznati vrijednost prirode i koristiti se njome prema načelima održivog razvoja. Proučavat će i tradicionalnu kulturu i kuhinju s aspekta korištenja prirodnim dobrima.

Koristit će se prirodnim materijalima kako bi stvorili i promovirali proizvode koje koristimo u svakodnevnom životu. Stvarat će medijske sadržaje kojima će promovirati rezultate projekta institucijama, organizacijama i pojedincima zainteresiranima za projektnu temu. Raspravljat će o prednostima i nedostacima proizvodima koji su proizvedeni u skladu s eko-standardima.

U studenom prošle godine održan je prvi projektni sastanak u Vinkovcima, a od 25. do 29. ožujka 2019. godine partneri u projektu ponovo su se sastali, ovoga puta u Rumunjskoj, u gradu Craiova. Osnovnu školu Ivana Mažuranića predstavljalo je 5 učenika i 2 nastavnika. Tijekom svog petodnevnog boravka u Rumunjskoj učenici su predstavili kalendare napravljene tijekom aktivnosti „Jestivi kalendar“. U kalendarima nalaze se recepti karakteristični za različite hrvatske regije. Predstavili su i način na koji slavonska domaćinstva pripremaju voće i povrće za zimnicu i svojim su kolegama podijelili staklenke cikle, pekmeza od šljiva, ajvara i turšije. Staklenke su ukrasili obilježjima projekta, škole i Erasmus+ programa. Sudjelovali su u nekoliko radionica od kojih su kao najzanimljivije izdvojili izradu slika od materijala skupljenih u šetnji parkom i oslikavanje školskog zida simbolima (logo, slogan i zastave zemalja sudionica) projekta. Tijekom boravka u Craiovi iznimno su dobro upoznali grad koji ima oko 280 000 stanovnika što ga čini petim po veličini gradom u Rumunjskoj. Posjetili su mnoge zanimljive lokacije u Craiovi poput tradicijske kuće, stare gradske jezgre, kuće Nicolaea Romanescua, gradske vijećnice, a imali su i priliku nazočiti probi filharmonijskog orkestra koji se pripremao za koncert 29. ožujka. Posjetili su i grad Targu Jiu gdje su vidjeli spomenike Vrata poljupca, Stol tišine i Beskrajni stup poznatog rumunjskog umjetnika Constantina Brancusia.

Susret je pokazao zašto su Erasmus+ projekti dobri za naše škole i učenike. Uz posebne vještine i znanja ovisne o temi svakog pojedinog projekta, učenici stvaraju nova prijateljstva, usavršavaju vještine govorenja i pisanja engleskim jezikom, radom u radionicama i aktivnim sudjelovanjem u programu razvijaju prezentacijske i govorne vještine, a posjećujući europske gradove i zemlje proširuju kulturne horizonte i osposobljavaju se za budućnost u kojoj će trebati njegovati bliske i prijateljske odnose sa zemljama i građanima Europske unije.