prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Detektivi kulturne baštine

Ove školske godine učenici Osnovne škole “Ante Curać-Pinjac” Žrnovo zajedno s učiteljicom Anamarijom Radovanović sudjeluju u međunarodnom eTwinning projektu “Cultural heritage Detectives (Detektivi kulturne baštine)”.

Cilj je projekta istraživati svoju kulturnu baštinu (tradicionalne pjesme, igre i plesove, običaje, svečanosti, poznate ljude iz domovine/zavičaja, orijentire, spomenike i događaje, muzeje; itd.).
Tijekom mjeseca listopada svi sudionici projekta imali su zadatak istraživati poznate ljude svoga zavičaja te svoje spoznaje o njima predstaviti na eTwinning stranici i prvom zajedničkom webinaru sudionika projekta koji se održao putem eTwinning platforme u četvrtak, 28. listopada 2021. godine.

Učenici 2. razreda s učiteljicom su istraživali književnika Petra Šegedina, koji je dio svog životnog vijeka proveo u Žrnovu na otoku Korčuli, zatim Marka Pola poznatog svjetskog moreplovca čiji korijeni potječu sa otoka Korčule i Olivera Dragojevića, legendarnog pjevača porijeklom iz Vele Luke na Korčuli.
Otkrili su dosta zanimljivosti o spomenutim poznatim osobama:

  • kada su rođeni
  • gdje su živjeli
  • koja su njihova dostignuća
  • čime su zaslužili da ih odaberemo kao znamenite osobe

Kao rezultat istraživanja, predstavili su crtežom lik i djelo Petra Šegedina, Marka Pola i Olivera Dragojevića. Učiteljica Anamarija Radovanović izradila je i elektronsku knjigu u kojoj su predstavljeni radovi učenika sudionika projekta. Istraživanjem poznatih osoba zavičaja učenici su naučili koristiti niz digitalnih alata kao što su: WordArt, Canva i Book creator. Svaki od učenika osmislio je vlastitu kreaciju koju je predstavio razredu i ostalim učenicima sudionicima u projektu.

Tijekom daljnjeg rada na projektu koristit će se različite metode i oblici rada. Učenici će istraživati kulturno blago zavičaja i iznijeti spoznaje unutar škole, kroz međupartnersku suradnju putem videokonferencija uz pomoć i vodstvo učitelja. Svaki učitelj će sa svojim učenicima izraditi turistički vodič kroz svoj rodni kraj. Projekt Detektivi kulturne baštine svojevrsni je nastavak prošlogodišnjeg eTwinning projekta “Pjesme, igre i plesovi – od tradicijskog do suvremenog” za koji su učiteljica i učenici osvojili eTwinning nagradu Nacionalna oznaka kvalitete i Europska oznaka kvalitete. Rad na ovakvim projektima veliki je izazov i za učenike i za učitelje te smatraju kako je vlastito istraživanje najbolji način učenja. Također se vesele budućim aktivnostima ovog projekta.